Koji su biznismeni radili na Kipru

Started by Roben, 05-03-2007, 21:19:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Koji su biznismeni radili na Kipru
 
Mnogi srpski biznismeni su tokom 90-ih otvarali sopstvene "of ¹or" kompanije radeæi preko dr¾avnih firmi i poslujuæi s dr¾avom

Novinari emisije Insajder otkrivaju dr¾avni mehanizam izno¹enja novca preko "of ¹or" kompanija na Kipar tokom sankcija, ali i ko je sve uèestvovao u tome. Tokom 90-ih godina dr¾avni vrh Srbije odluèio je da "of ¹or" zonu na Kipru koristi za prevazila¾enje sankcija Ujedinjenih nacija.

Dok je to bio naèin da se pojedinci bliski re¾imu Slobodana Milo¹eviæa obogate na Kipru, bilo je i sve vi¹e srpskih biznismena koji su otvarali sopstvene "of ¹or" firme. Radeæi preko dr¾avnih firmi i poslujuæi s dr¾avom, mnogi od njih su napravili neke od svojih prvih velikih poslova.

"Bio je Kariæ prisutan i, recimo , Mi¹koviæ, Zoran Drakuliæ. On je kasnije poèeo da radi, ali vrlo ga cenim. On je po¹ten, poèeo je od nule i treba mu èestitati", prièa Borka Vuèiæ, tada na èelu Beogradske banke, preko koje je obavljena veæina tih transakcija.

"On ne ulazi u ovu kategoriji. Znam ga dok je bio u Geneksu, ovi ostali su radili kroz Englesku, Ameriku, Nemaèku. Onda su poèeli da se bogate“, prièa Vuèiæeva.

Prema dokumentaciji do koje je do¹ao Insajder, od sada¹njih biznizmena na Kipru su sa Beogradskom bankom radili Miroslav Mi¹koviæ, Predrag Rankoviæ Peconi, Filip Cepter , Bogoljub Kariæ, Jovica Stefanoviæ Nini.

Takoðe, zajednièku firmu tada su imali Zoran Drakuliæ i Vuk Hamoviæ, a Milan Beko je poslovao sa dr¾avnom bankom pri prodaji Telekoma.

Po¹to novac koji je preko Beogradske banke ulazio na Kipar niko na ostrvu nije kontrolisao, to je ujedno bio i put da se, uz legalne transakcije, provuku i one nelegalne.

Dokumenti o takvom poslovanju bili su dostupni i dr¾avnim organima jo¹ 2002. godine, ali istraga nikada nije voðena.

"Ja koliko znam, policija oko Kipra nikada nije ozbiljno dobila u zadatak da radi taj posao“, ka¾e Josip Bogiæ, ¹ef odeljenja za finansijski kriminal u UBPOK-u do 2005. godine.

Na pitanje ¹ta znaèi da policija ’nije ozbiljno’ dobila taj zadatak, on ka¾e da njemu nije poznato da je neko to istra¾ivao.

"Ja koliko znam, barem meni nije poznato, mo¾da je nekom drugom poznato, ali ja sam bio od 2001. u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK), odnosno u odeljenju za finansijski organizovani kriminal. Mi nikad nismo dobili takve podatke, odnosno da vr¹imo odreðene provere, da prikupljamo dokaze", rekao je on.

Ekipa emisije Insajder do¹la je do bankarskih transakcija u milionskim iznosima, koje se tada prebacuju na firme dana¹njih uspe¹nih biznismena. Za te transakcije ne postoji nikakva namena. Sumnjive transakcije nadle¾ni organi nisu ispitivali.


Izvor: B92

Bred

Gledah sinoc to. Srecom sto su rekli da se od tih para finansirala drzava i da smo tako zapravo ostali zivi za sve vreme trajanja sankcija inaci  :djavo
I naravno da niko nece da radi za dz i da svako uzima proviziju i odatle razlika  u parama koje su dostavljene na Kipar i one koje su potrosene za kupovinu onoga sto je bilo potrebno