Oti¹ao otac soula - D¾ejms Braun

Started by Dread Lord, 25-12-2006, 12:42:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dread Lord

Legendarni "kralj soula" D¾ejms Braun umro je u ponedeljak u 74. godini, saop¹tio je njegov agent, a prenose svetske agencije.

Braun je u nedelju hospitalizovan u Atlanti zbog upale pluæa, a umro je oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu u noæi izmedju nedelje i ponedeljka, kazao je Frenk Kopsidas i dodao da uzrok smrti jo¹ nije poznat.

Braun je pro¹le nedelje otkazao nastupe u gradovima u Konektikatu i Nju D¾ersiju.

Uz Elvisa Prislija, Boba Dilana i jo¹ nekoliko muzièara, Braun je imao ogroman uticaj na muziku u poslednjih 50 godina.

Njegovo neumorno djuskanje na sceni bilo je "domaæi" mladjim kolegama Miku D¾egeru, Majklu D¾eksonu i ostalima, a Dejvid Bouvi i Prince su neke od svojih pesama zasnovali na njegovom jedinstvenom stilu.

Iako ima onih koji negiraju da je "otac" soula, Braunov uticaj na hiphop, disko i fank muziku ne mo¾e se poreæi. Za RnB muziku bio je isto ¹to Dilan medju tekstopiscima - jedinstven i inovator.

Hitovi "Out of Sight", "(Get Up I Feel Like Being a) Sex Machine", "I Got You (I Feel Good)", "Say It Out Loud - I'm Black and I'm Proud", kiè odeæa, istetovirane obrve i uèinili su ga pravom legendom.

Od prvog albuma "Please, please, please" iz 1956. godine, Braun je neumorno pisao i i¹ao na turneje ¹irom planete. Nagradjen je sa vi¹e Gremi nagrada, ukljuèujuæi i priznanje za ¾ivotno delo, a 1986. je uvr¹ten u Kuæu slavnih rokenrola.

Veæ je ranije gledao smrti u oèi – pre desetak godina dijagnoziran mu je rak prostate, a 1992. ga je jedan voditelj gre¹kom proglasio mrtvim.

Nastupio je i u Beogradu pre desetak godina, a jedan od poslednjih koncerata odr¾ao je u Zagrebu pre samo mesec i po dana.

Izvor: MTS-Mondo (http://www.mtsmondo.com)

AquArius

D¾ejms Braun æe konaèno biti sahranjen

Porodica "oca soula" D¾ejmsa Brauna napokon se dogovorila o mestu gde æe pevaè biti sahranjen, javile su svetske agencije.

"Postigli smo sporazum sa Braunovom decom oko mesta gde æe poèivati njegovi posmrtni ostaci", izjavio je Robert Rozen, advokat pevaèeve poslednje ¾ivotne saputnice Tomi Rej Hajni.

Braunova deca osporavaju navode Tomi Rej Hajni da je bila legalno udata za njihovog oca. U autobiografiji, on o njoj govori kao svojoj "supruzi".

Sahrana bi trebalo da bude "za nekoliko dana", dodao je advokat i precizirao da se "mesto gde æe Braun biti sahranjen dr¾i u tajnosti, po ¾elji njegove dece".

D¾ejms Braun je umro na Bo¾iæ pro¹le godine, u 74. godini, i nije sahranjen skoro dva meseca zbog spora naslednika oko zaostav¹tine i mesta gde æe poèivati.


MtsMondo


:hmm



wolfeitzckie