U porastu "turizam transplantacije"

Started by AquArius, 02-04-2007, 10:07:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

U porastu "turizam transplantacije"

Takozvani "turizam transplantacije" je u porastu, po¹to postoji sve veæi broj pacijenata kojima je potrebno presadjivanje organa, posebno bubrega, saop¹tila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je izrazila zabrinutost zbog sve veæeg broja sluèajeva u Pakistanu, Egiptu i Filipinima, gde se veruje da se ilegalno prodaju organi.

Takva praksa je u porastu u poslednjih deset godina, rekao je predstavnik SZO Lik Noel (Luc).

"Verujemo da pet do deset odsto svih presadjenih bubrega potièe od takve vrste donacije organa", rekao je Noel.

Drugi predstavnik SZO D¾eremi Èepmen izjavio je da je zbog dugih spiskova èekanja organa od umrlih pacijenata, pacijenti koji èekaju organe, pribegli drugim izvorima.

Prema navodima SZO-a, u nekim pakistanskim selima 40 do 50 odsto stanovni¹tva poseduje samo jedan bubreg, po¹to su drugi dali za presadjivanje kako bi opstali.

Navodi se da se u toj zemlji donatorima organa nudi do 2.500 dolara za organ.

Moguæe je da zdrava osoba da organ ili tkivo bez kojeg mo¾e da ¾ivi, kao ¹to su na primer bubreg, deo jetre, krvi ili ko¹tane sr¾i.

Takve donacije se, medjutim, u veæini sluèajevima sprovode u razvijenim dr¾avama i to obièno èine rodjaci pacijenta kojem je potrebna transplantacija.

Noel je rekao da mnogi, koji su na ilegalan naèin prodali svoj organ i tkivo, ne dobije posle odgovarajuæu medicinsku negu, zbog èega takve osobe kasnije imaju zdravstvene probleme.

Izvor : Beta
(mtsmondo)

Bred

QuotePrema navodima SZO-a, u nekim pakistanskim selima 40 do 50 odsto stanovni¹tva poseduje samo jedan bubreg, po¹to su drugi dali za presadjivanje kako bi opstali.
omg, mi jos uvek nismo dosli u tu situaciju, hvala Bogu ... 

cvjetic

oh,boze,strasno stvarno... :roll: jadan taj narod,mi smo jos i klasa za njih...