Ratovi za vodu su sve bli¾i

Started by Bred, 22-03-2007, 13:23:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


Viski je za piæe, a voda je ne¹to oko èega se borimo“, rekao je jednom prilikom Mark Tven, a danas skoro sto godina od smrti èuvenog pisca njegove reèi izgledaju sve realistiènije.
©irom planete danas se obele¾ava Svetski dan voda a, prema podacima Ujedinjenih nacija, petina populacije na planeti (oko 1,1 milijarda ljudi) nema pristup pijaæoj vodi. Godi¹nje èak 2,2 miliona osoba, od kojih su veæina deca, umire zbog bolesti koje su povezane sa neèistom vodom (dijareja i kolera). Zbog toga i ne èudi ¹to su sve glasniji oni koji upozoravaju da bi treæi svetski rat mogao da se vodi upravo zbog vode!
Nauènici æe jednog dana pronaæi zamenu za naftu, ali zamena za vodu, koje nema dovoljno i koje je sve manje - ne postoji. Osnivaè jevrejske dr¾ave David ben Gurion je jo¹ 1956. godine izjavio:
„Sa Arapima vodimo rat oko vode i od ishoda te bitke zavisiæe na¹a buduænost.“
Biv¹i predsednik SAD Henri Kisind¾er, koji va¾i za uticajnog lobistu ima slièno mi¹ljenje:
„Ratovi æe se najvi¹e voditi oko vodenih resursa.“
Osnovni problem jeste neravnomerna potro¹nja. Tako danas proseèan Njujorèanin tro¹i oko 1.000 litara vode dnevno, dok proseèan stanovnik Afrike potro¹i svega oko 30 litara. Najveæi rizici za izbijanje ratova za vodu nalaze se upravo tamo gde nje ima najmanje - na Bliskom istoku. Izraelska okupacija Zapadne obale, ali i Golanske visoravni, pored ostalog, obja¹njava se, a Izraelska vlada to ne krije, potrebom za dovoljnom kolièinom vode.
Drugo potencijalno opasno ¾ari¹te sukoba oko vode u tom delu sveta jeste granièno podruèje Turske, Iraka i Sirije, zbog kontrole vode Eufrata i Tigra. I druga podruèja su potencijalno eksplozivna. Sudan, Etiopija i Egipat oko voda Nila. Ko kontroli¹e glavne izvore pitke vode, kontrolisaæe i svetsku privredu u buduænosti, a UN upozoravaju da æe nedostatak vode za piæe dovesti do velikih migracija stanovni¹tva, koje æe imati gore posledice i od ratova. Kako je kontrola najznaèajnijih prirodnih resursa glavni cilj velikih svetskih kompanija, poslednjih godina je primeæeno da se sve vi¹e privatizuju izvori pijaæe vode.

blic