Istrazivanje o bezbednosti boja za kosu

Started by nasty girl, 02-04-2007, 10:00:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl

Preliminarno istra¾ivanje, koje je sprovela komisija saèinjena od struènjaka Evropske Unije, pokazalo da èesta upotreba boja za kosu mo¾e da izazove alergiju. Nauèni komitet EU za proizvode ¹iroke potro¹nje podneo je izve¹taj Komisiji, u kojem stoji da su testirane boje za kosu u znaèajnom procentu potencijalni izazivaèi iritacije ko¾e, koja mo¾e da preraste u alergiju.

Ustanovljeno je da od 46 testiranih boja, 10 izaziva ekstremnu osetljivost ko¾e. Prilikom ponovljene upotrebe takve boje mo¾e da se pojavi alergija. To je sve veæi problem, buduæi da sve vi¹e Evropljana i u sve mlaðim godinama koristi farbu za kosu.

Posle detaljnog istpitivanja, Komisija æe objaviti koje boje za kosu nisu bezbedne za upotrebu ili predstavljaju rizik za zdravlje po kriterijumima EU o kozmetièkim preparatima. Propisima Unije, proizvoðaèi boja za kosu i sada su obavezani da na ambala¾i upozore kupca na moguæu alergijsku reakciju, ali nisu du¾ni da nagla¹e da li je njihov potencijal izazivanja osetljivosti ko¾e ekstreman, jak ili umeren.

Potro¹aèima se zbog toga savetuje da naprave alergijski test na ko¾i pre svake upotrebe boje za kosu, èak i one koju su veæ koristili.

RTS