Odlazak Gospodina Bodiroge

Started by pereca, 25-06-2007, 19:12:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Odlazak Gospodina Bodiroge

Dejan Bodiroga nije bio samo veliki igraè, veæ bi sve ¹to je godinama èinio svojim driblinzima, ko¹evima, pona¹anjem na i van terena, moglo da se opi¹e samo jednim terminom – gospodin.

Mo¾da u podatku da ga je otkrio u Zrenjaninu Kre¹imir Æosiæ, ima neke simbolike, jer je Æosiæ i danas mnogima mera za pamet i dostojanstvo na parketu. Takav je bio i Bodiroga...

Karijera bez jedne mrlje i afere...Poèev od Zadra, Stefanela, pa preko Milana, Bodiroga je pisao stranice istorije u klubovima kao ¹to su Real, Panatinaikos, Barselona i Lotomatika. Osvojio je èetiri titule evropskog prvaka - sa Realom, Barselonom i dva puta sa Panatinaikosom, a sredinom 90-tih godina 20. veka bio je jedan od retkih koji je odustao od NBA lige, iako je tamo imao mesto.

Od 1995.godine i EP u Atini Bodiroga je bio i sastavni deo reprezentacije Jugoslavije. Sa reprezentacijom Jugoslavije dva puta je osvajao Svetsko prvenstvo - 1998. i 2002. godine, a tri puta Evropsko - 1995. 1997. i 2001. godine. Ima i srebrnu medalju sa Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine.

Takvu karijeru nije lako okonèati, ali Dejan ka¾e da je ova odluka sazrela i doneta u pravom trenutku:

“Jeste ovo bila te¹ka odluka.  Medjutim, mislim da je to i sazrela odluka, i da je ovo bio pravi momenat. Sreæan sam, zadovoljan, ponosan na sve ¹to sam napravio i nemam ni za èim da ¾alim. Moram da ka¾em da ne bih promenio njiednu odluku koju sam doneo tokom svoje kariejre. Svaka je bila prava i pokazala se uspe¹nom“.

Mnogi sportisti dolazili su po zavr¹etku karijere u dilemu „¹ta raditi dalje“. Svojim stilom i pona¹anjem, Bodiroga je mnoga vrata ostavio otvorena. Ono ¹to je sigurno, kamp u Trebinju nastavlja sa radom:

“Kamp je ne¹to ¹to je bila moja ¾elja i nadam se da æe biti tradicionalan. Ove godine okupljamo decu iz preko 12 zemalja iz cele evrope i sveta. Mislim da je to preko 300 i ne¹to dece. Mislim da æe to biti sjajan dogaðaj i nadam se da æe ovaj kamp biti tradicionalan“.

Dejana bi mnogi rado videli u svojim organizacijama. Konkretna ponuda veæ postoji, iz kluba u kojem je odigrao poslednju utakmicu u karijeri:

“©to se tièe buduænosti i mog anga¾ovanja razmi¹ljam se izmeðu Beograda i Rima. Predsednik Rome mi je ponudio da ostanem u klubu, da imam funkciju u toj organizaciji. Druga opcija je povratak u Beograd, tako da jo¹ uvek razmi¹ljam, a odluku æu doneti sledeæih dana“.

Karijera prepuna medalja sa velikih reprezentativnih takmièenja, i trofeja u evropskoj klupskoj ko¹arci, ne ostavlja Dejanu sumnju da je doneo pravu odluku u pravom trenutku. Na pitanje da li mo¾da ipak ima ne¹to za èime æe ¾aliti, nema dilemu:

“Nemam za èime da ¾alim. Ponovio bih sve odluke koje sam donosio tokom karijere. Igrao sam u najveæim evropskim klubovima, sa najveæom tradicijom. Osvojio sam sve ¹to se mo¾e osvojiti, ne samo titule, i ne samo jedanput nego vi¹e puta. Ostvario sam sve svoje snove. Imao sam lep poèetak karijere i veoma lep kraj. Dogodilo se tokom tih 15 godina stvarno dosta toga lepog. Moram da napomenem - velika mi je èast posebno bila da igram za reprezentaciju,. Da predstavljam svoju zemlju i to je za mene uvek bilo ne¹to posebno i èega se rado seæam, svih titula koje smo osvojili. Hvala bogu, bilo je to jedno predivno iskustvo, prelepo koje sam imao“ rekao je Bodiroga za B92.

www.b92.net

hulio_salinas

Kad sam bio klinac (malo veci klinac nego sad), smejao sam mu se kako izvodi slobodna bacanja. Kasnije sam zaljucio da je istinski profesionalac i da je motor naseg tima. Kasnije sam provalio da je ljudina... A danas... To je igrac koga sam najvise cenio i koga cu najvise ceniti.

Jedan je Dejan Bodiroga! KRALJ!

Phenomenon

Lepo kaze Inspektor Blaza u pesmi

Mi imamo svoga Boga, on se zove Bodiroga