Vlasti protiv nezdrave hrane

Started by Korisnicko Ime, 03-04-2007, 10:30:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Televizijski programi u Velikoj Britaniji namenjeni najmlaðima vi¹e neæe smeti da sadr¾e reklame koje promovi¹u nezdravu hranu.

Novi zakoni koji su stupili na snagu u Velikoj Britaniji strogo zabranjuju prikazivanje reklama za hranu i piæa koja sadr¾e visoku koncentraciju masti, soli ili ¹eæera za vreme emitovanja programa namenjenog deci starosti od 4 do 9 godina.

Iste mere æe od 1. januara 2008. biti pro¹irene i na programe namenjene deci do 15 godina, kao i programe namenjene odraslima ali koje èesto posmatraju i deca.

Nova pravila su rezultat sve veæeg problema deèje gojaznosti, ali struènjaci smatraju da su televizijske reklame samo deo problema i da mnogi drugi izvori takoðe utièu na izbor hrane mladih.

Televizijski kanali namenjeni iskljuèivo deci moæi æe da do 2009. godine prilagode i izmene postojeæe reklamne ugovore kako bi nakon tog roka sve mere u potpunosti bile primenjene.

Predviðeno je da æe specijalizovani deèji kanali usled novih restrikcija godi¹nje gubiti izmeðu 4 i 6 miliona funti u reklamnom prostoru.

„Ako uðete u bilo koju prodavnicu, mo¾ete videti slatki¹e izlo¾ene u visini oèiju male dece. Imali smo fazu kada je to bilo zabranjeno, ali èini se da se stvari polako vraæaju na staro, a to je ne¹to ¹to mora odmah biti zaustavljeno. Mislim da je zabrana dobar potez, ali isto tako æe i dalje postojati pritisak na roditelje da odu i deci donesu brzu hranu iz neke prodavnice koja se reklamira na ulici“, poruèio je doktor Dejvid Haslam, èlan Foruma za borbu protiv gojaznosti.

Televizijski kanali i Centar za odobravanje reklama bièe odgovorni za sprovoðenje novih mera, dok æe Agencija za prehrambene standarde pru¾iti norme na osnovu kojih æe biti odreðivano da li specifièan proizvod sme da se reklamira za vreme trajanja deèjih emisija.

B92


Wolf

I treba da se zabrani promocija nezdrave hrane. U Britaniji deca
unose mnogo ulja (da li bese 5l godisnje, ne mogu da se setim) u
organizam samo preko chipsa...

Darker

Ma to Je D¾ejmi Oliver zamesio 100%, kao ono za ¹kole...