Deo Afrike se odlama

Started by AquArius, 02-04-2007, 10:12:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Део Африкe се одлама
На северу Етиопије сударају се афричка и арапска копнена плоча
Забрињавајуће пукотине у Афару



(Фото: Универзитет Лидс)

Афричка и арапска плоча се сусрећу у забаченом делу пустиње Афар на северу Етиопије и већ се дуго раздвајају: мање од два и по сантиметра у протеклих 30 милиона година, али... То удаљавање створило је 345 километара низије Афар и Црвено море.

Накупљање притиска дуж ивице раздвајања може повремено изазвати погубне земљотресе. У септембру 2005. низ потреса изазвао је појаву стотина дубинских и површинских напуклина. На неким местима тло се помакло за готово осам метара, а магма која би испунила неколико хиљада фудбалских стадиона, попунила је пукотине између поменутих двеју плоча.

Недавна испитивања су показала да се и Црвено море раздваја, али Мојсије у то није умешао прсте.

„Већина померања између континенталних плоча догађа се дубоко испод површине мора на раседима усред океана”, каже Тим Рајт, геофизичар са Универзитета у Лидсу (Велика Британија). „Етиопија је једина земља на планети где можемо видети одвајање континената на сувом.”

Новоприкупљени подаци омогућиће уобличавање рачунарског приказа који ће опонашати кретање магме кроз Земљину кору, што раздваја континенте. У Афару се може посматрати завршница развлачења морског дна.

Како се плоче удаљавају једна од друге, празнине испуњавају растопљене стене које се хладе и обликују ново тло. За милион година процепе ће испунити Црвено море.

„Ово је узбудљиво јер сведочи да се рађа нови океан”, објашњава Тим Рајт. „Он ће спојити Црвено море и Аденски залив”.

Аденски залив је крак Арапског мора, смештен између Јемена на Арапском полуострву и Сомалије на истоку Африке. Научници сматрају да ће се карта Африке заувек променити ако се ово померање настави.
У геолошком смислу милион година је трептај ока. Не зна се тачно шта ће се догодити, али се претпоставља да би се делови северне Етиопије и Еритреје претворили у острво пре него што се знатно већа маса копна, рог Африке, одломи од континента.

С. В.


Izvor : Politika (http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=22646)

cvjetic

stvarno cemo da unistimo ovu nasu planetu...ja stvarno vjerujem da ima ljudskog faktora u ovome...

katarina

ne verujem da u ovome ima ljudskog faktora. Gledala sam neku emisiju, a i izaslo je jednom u "Politici" da ce kroz koje milionce godina i sredozemno more nestati i da ce se Deo afrike totalno spojiti sa Evropom, a da se od Sredozemnog m. ostati samo jezerce...

cvjetic


Masha

Stvarno se svasta desava sa ovom nasom planeticom.  :(