Ukrajini preti haos?

Started by Bred, 05-04-2007, 07:54:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kriza preti da se izrodi u oru¾ani sukob - deo policije stao je uz premijera, a veæi deo vojske uz predsednika

Specijalno za Glas javnosti iz Kijeva Anatolij Pomorcev

Treæi dan sukoba zakonodavne i izvr¹ne vlasti u Ukrajini jo¹ vi¹e je podelio tu biv¹u sovjetsku republiku i oznaèio polako skretanje zemlje u veoma ozbiljnu unutra¹nju krizu.
      

BLOKIRANA KANCELARIJA PREDSEDNIKA

Oko 2.000 pristalica ukrajinske vlade i premijera Janukovièa blokiralo je juèe, na poziv ministra transporta Nikolaja Rudkovskijevog, kabinet predsednika Ju¹èenka. Demonstranti ka¾u da æe ostati pred zgradom dok predsednik ne poni¹ti dekret o raspu¹tanju parlamenta. Zgradu èuva oko 500 pripadnika predsedniku lojalnih specijalnih policijskih snaga. Rudkovskij je rekao da danas ne samo da æe nastaviti blokadu predsednikove kancelarije, veæ i njegovog rodnog sela. Kolona od tri hiljade ljudi demonstrirala je juèe centrom Kijeva uzvikujuæi "dole Ju¹èenko". U prestonicu je tokom dana stiglo oko 150 autobusa s pristalicama vlade.
      
   
   

Sukob izmeðu dva Viktora - predsednika Ju¹èenka i premijera Janukovièa - pro¹irio se na dr¾avne institucije. Najozbiljniji udarac stigao je iz raspu¹tene Vrhovne rade - poslanici su na preksinoænjoj sednici doneli odluku u kojoj predsednika Ju¹èenka optu¾uju za poku¹aj dr¾avnog udara, izra¾avaju zabrinutost zbog stanja u zemlji i pozivaju na povratak politièkog de¹avanja u "pravno i ustavno korito".
Situacija se dodatno zao¹trila kad je stigla vest da je Ivan Dombrovski, predsednik Ustavnog suda, pod pritiskom iz kabineta predsednika Ju¹èenka, morao da podnese ostavku. Navodno je cilj bio da se blokira rad te institucije koja treba da da pravni sud o skandaloznom Ju¹èenkovom dekretu kojim je raspu¹ten parlament. Ali, portparol vlade Jelena Luka¹ saop¹tila je da sudije Ustavnog suda nisu prihvatile ostavku, pa nastavljaju da prouèavaju predsednièki dekret u skladu sa svojim obavezama.

Usledila je lanèana reakcija niza ministarstava lojalnih premijeru Viktoru Janukovièu - prvo je Ministarstvo finansija odbilo zahtev iz Ju¹èenkovog dekreta da finansira vanredne izbore, nazivajuæi to "uzaludnim tro¹enjem dr¾avnih para". Ako su izbori "nekome ba¹ potrebni", neka ih finansiraju "tajkuni iz narand¾astog bloka koji su ovo sve i zakuvali jer oni oèigledno imaju vi¹ak para, za razliku od dr¾ave", odbrusio je ministar finansija Nikolaj Azarov. Odmah zatim je dr¾avno tu¾ila¹tvo odbacilo predsednikov zahtev da proveri da li su zakonite aktivnosti poslanika raspu¹tenog parlamenta. "Taèku na i" stavila je grupa struènjaka Ministarstva pravde koja je zakljuèila da Ju¹èenkov sporni dekret od 2. aprila nije u skladu sa ustavom zemlje.

De¹avanja pokazuju da je uticaj suprotstavljenih strana slièan, ali da premijer Janukoviè polako odnosi prevagu. NJemu u prilog ide vi¹e èinilaca: pre svega èinjenica da poslanici raspu¹tenog parlamenta i njegova vlada imaju punomoæ da deluju dok se ne izglasa nov skup¹tinski saziv. Do toga mo¾da neæe ni doæi - grupa poslanika blokirala je radne prostorije Izborne komisije i zahteva hitnu ostavku njenog ¹efa Jaroslava Davidovièa koji je, na insistiranje predsednika, pristao na sprovoðenje vanrednih izbora. Kao drugo, Janukoviè deluje iskljuèivo u pravnom polju za razliku od Ju¹èenka koji je, po svemu sudeæi, ipak je iza¹ao iz okvira svojeg mandata.

Ovda¹nji analitièari ka¾u da je ukrajinskom politièkom establi¹mentu potreban posrednik kako bi se spreèilo dalje produbljavanje krize koja ima sve naznake moguæeg oru¾anog sukoba - deo jedinica MUP Ukrajine ostao je lojalan vladi i premijeru Viktoru Janukovièu, a veæi dao vojske stao je na stranu predsednika Viktora Ju¹èenka.

glas-javnosti