Prvi "¹treber" u svemiru

Started by Korisnicko Ime, 08-04-2007, 20:24:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Milijarder Èarls Simonji postaæe peti turista koji je za svoju destinaciju izabrao svemir.

Èarls Simonji, voða tima koji je radio na razvoju Mikrosoftovog programa Vord, na svoje svemirsko putovanje otisnuæe se u ruskoj raketi Sojuz.

Putovanje vredno 20 miliona dolara naèiniæe Simonjija 450 osobom koja je napustila zemljinu orbitu, a po njegovim reèima on æe sasvim sigurno biti prvi „¹treber“ u svemiru.

Pored milionera na put æe krenuti i dva profesionalna kosmonauta.

Simoni æe na svoj put, nakon odreðenog vremena provedenog u karantinu, krenuti sa kosmodroma Baikonur koji se nalazi u Kazahstanu.

„Postoje dva dobra razloga za moje vreme provedeno u karantinu. Praktièna strana karantina jeste za¹tita od moguæih bolesti, dok je drugi razlog psihièke prirode – poma¾e vam da se fokusirate na zadatak koji je pred vama“, izjavio je Simoni.

Kako bi mu bilo omoguæeno da poseti svemir, Simonji je morao da proðe kroz iscrpljujuæ fizièki program koji je ukljuèivao veoma striktne medicinske testove. Naporna fizièka priprema omoguæiæe ovom programeru da ¹to bolje podnese naporan izlazak iz zemljine orbite i boravak na svemirskoj stanici.

„Na ovom putovanju neæu biti samo putnik, moraæu da obavljam i odreðene zadatke koji se tièu na¹eg bezbednog putovanja. Sa moje strane nalaziæe se ventili, koji nisu krucijalni za putovanje, ali ako se ne budu koristili kako treba mogli da postanu kritièni po¹to se njima odreðuje klima i dotok vazduha. Ipak moj najveæi zadatak æe biti da ne budem smetnja ostalim kosmonautima èiji je zadatak ozbiljniji od mog turistièkog puta“, dodao je Èarls Simonji.

Put Simonjija i dva kosmonauta, Fjodora Jurèkina i Olega Kotova, put do Meðunarodne svemirske stanice trajaæe dva dana, dok æe povratak kuæi trajati svega dva sata.

Put u svemir organizovala je kompanija Space Adventures.

B92