Sidnej u mraku sat vremena zbog globalnog zagrevanja

Started by nasty girl, 03-04-2007, 09:33:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Krov poznate opere u Sidneju zamraèen je u subotu uveèe zajedno sa ostatkom grada, koji je ugasio sva svetla kako bi pokazao zabrinutost zbog sve veæeg globalnog zagrevanja.

Luk najpoznatije graðevine u Sidneju zamraèen je zajedno sa najvi¹im neboderima i stanovima u gradu u kome ¾ivi vi¹e od 4 miliona stanovnika, u gestu koji je trajao oko sat vremena. Organizatori se nadaju da æe ovaj gest postati godi¹nji dogaðaj koji æe usvojiti sve vi¹e gradova ¹irom sveta.

Gradonaèelnik Klaver Mur, èija je administracija ugasila sva nepotrebna svetla u gradskim zgradama, izjavio je da Sidnej ovim èinom "moli druge ljude da razmisle ¹ta sami mogu preduzeti u borbi protiv globalnog zagrevanja."

Restorani u gradu tih sat vremena su servirali veèere uz sveæe, a mnogi su se okupili na trgovima da bi odbrojavali sekunde pre zamraèenja. Zgrade su se gasile u nizu, ali su neki spratovi ostali osvetljeni zbog sigurnosnih razloga.

"To je sat aktivne, promi¹ljene tame, slavlje na¹eg osve¹tenja o klimatskim promenama." - izjavila je australijska glumica Kejt Blen¹et, koja je takoðe prisustvovala dogaðaju.

Australija, u kojoj ¾ivi 21 milion ljudi, je inaèe jedna od najveæih emitera ¹tetnih atmosferskih gasova po glavi stanovnika.

Vecernji List

Al-Jasmina

Slatko,
ali ako oni koji najvise odlucuju o tome
ne skapiraju opasnost i ne urade nesto po tom pitanju
dzaba romantika...