Glavni uzrok starenja je poremecaj u funkcionisanju proteina

Started by nasty girl, 02-04-2007, 09:56:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Degradacija i poremeæaj u funkcionisanju proteina najveæi je uzrok starenja, saop¹tilo je Udru¾enje za molekularnu biologiju. 'Jedan od ovih procesa, glikacija, podrazumeva spontan napad molekula ¹eæera na proteine. Ukoliko glikacija izmakne kontroli, mnogi proteini koji su va¾ni za ispravno funkcionisanje tela budu degradirani i uni¹teni', navodi se u saop¹tenju.

Starenje dovodi do pojaèavanja glikacije, a presudnu ulogu u za¹titi protiv toga ima enzim glioksalaza 1.

Profesor Pol Tornali sa Univerziteta Vorvik i njegovi saradnici sa Univerziteta Hajdelberg pokazali su da poveæavanjem nivoa glioksalaze 1 mo¾e da bude smanjen proces glikacije, a ¾ivot produ¾en do 40 odsto.

'Enzim glioksalaza 1 ¹titi proteine od o¹teæenja oksidacijom i nitracijom', rekao je Tornali, koji æe na godi¹njem sastanku Udru¾enja eksperimentalne biologije predstaviti rezultate svog istra¾ivanja. On navodi da enzim radi tako ¹to konvertuje o¹teæujuæe reaktivne proizvode glikacije dobijene iz glukoze u bezopasne sastojke.

Na godi¹njem sastanku Udru¾enja eksperimentalne biologije rezultate svog istra¾ivanja predstaviæe i profesor Sudhir Sopori iz Meðunarodnog centra za genetski in¾enjering i biotehnologiju u Nju Delhiju. Profesor Sopori je pokazao da biljke duvana i pirinèa, koje poveæavaju iznos glioksalaze 1, pojaèavaju otpornost na stresne uslove, ¹to pokazuje da enzimi igraju sliènu ulogu i kod ¾ivotinja i kod biolo¹kih sistema u spreèavanju o¹teæenja proteina.

RTS

Duke

Jel imas mozda neki link na netu sa detaljnijim podatcima, ili ime casopisa gde si ovo procitala???

Adonis_Vernalis

Ja sam dosada mislio da je zivot uzrok starenja. Odnosno, starenje deo zivota, kao i smrt. Ne mogu sebe da zamislim besmrtnog. Bilo bi suvise...