Slovenac Martin Strel za 66 dana uzdu¾ preplivao Amazon

Started by BK, 09-04-2007, 15:56:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

BK

Slovenac Martin Strel za 66 dana uzdu¾ preplivao Amazon
Èovek riba br¾i od pirana

Izbegavajuæi pirane i krokodile, a boreæi se protiv vrtoglavice, muènine, dijareje i sunèanice, Slovenac Martin Strel (52) je postao prvi èovek u svetu koji je uzdu¾ preplivao Amazon!
Strel koga zovu èovek riba, preplivao je ukupno 5.265 kilometara za 66 dana, a u proseku je dnevno prelazio po 52 milje. Na kraju puta u Belemu, oko 2.440 kilometara severno od Rio de ®eneira jedva je imao snage da izaðe iz vode. Strel je poznat kao plivaè maratonac, a do sada je u bogatoj karijeri sliène poduhvate imao na najpoznatijim svetskim rekama Jangceu, Misisipiju i Dunavu.
Ipak, preplivavanje Amazona, najveæe svetske reke i druge najdu¾e, nosilo je brojne opasnosti, ali je Slovenac uspeo da ostvari cilj èetiri dana pre planiranog roka.
U Amazonu ¾ive pirane, krokodili, razne vrste ajkula i anakonde i Strel se nije obazirao na savete prijatelja i lekara da se ne upu¹ta u rizièan poduhvat. Strelov sin Borut je potvrdio da je njegov otac ostvario izvanredan uspeh:
„Doplivao je do nulte taèke u subotu, a za nedelju je u Belemu zakazana sveèana ceremonija“, rekao je Borut.
Najkritièniji trenutak u postavljanju rekorda slovenaèki plivaè je imao u èetvrtak kada su plimni talasi zbog blizine okeana bili toliko jaki da su ga vraæali unazad.
„Verujem da su se divlje ¾ivotinje u Amazonu navikle na mene. Plivao sam s njima skoro 70 dana i mora da su mislile da sam jedan od njih. Sve me boli, jedva sam uspeo da izaðem iz vode uz pomoæ prijatelja“, rekao je Strel.
Nakon ¹to su ga prijatelji i medicinsko osoblje, koje ga je sve vreme pratilo, izvukli iz vode, Strel je prebaèen u lokalnu bolnicu na pregled:
„Pregled je dobro pro¹ao, sve je u redu sa srcem, samo sam iscrpljen.“
„Imao sam sreæe, zaobi¹ao sam rukavce sa piranama i pijavicama. Izbegao sam i ajkule koje inaèe ¾ive u okeanu, ali su se navikle na ¾ivot u Amazonu“, rekao je Strel.
Tokom poduhvata on je smr¹ao èitavih 12 kilograma, a nekoliko dana po polasku, zbog jakog sunca je zadobio opekotine drugog stepena na licu, pa je morao da nosi masku.
Na pitanje koji æe mu biti naredni poduhvat, Strel je duboko uzdahnuo i odgovorio:
„Mislim da neæu iæi na Nil. To je dugaèka reka, ali nije izazovna kao Amazon, vi¹e lièi na potok u poreðenju sa ovom rekom, koja je mnogo moæna.“
Iz Ginisove knjige rekorda saop¹teno je da æe im trebati nekoliko nedelja pre nego ¹to podvig Martina Strela bude zvanièno verifikovan.

Èetvrti rekord u karijeri
Slovenaèkom plivaèu Martinu Strelu je ovo èetvrti put da postavlja svetski rekord u du¾ini plivanja u reci. Prethodno je 2000. godine plivao 3.004 kilometra Dunavom, dve godine kasnije je 3.797 kilometara savladao u Misisipiju (SAD), a dosada¹nji rekord od 4.003 kilometra isplivao je 2004. u kineskoj reci Jangce.

izvor www.blic.co.yu

nasty girl

dupla tema...postoji vec u zanimljivim vestima...