EU: Bolji uslovi za nauku

Started by Bred, 05-04-2007, 14:45:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: EnterEurope
Evropska komisija predstavila predlog za uspostavljanje Evropskog istra¾ivaèkog prostora za bolju iskori¹æenost nauènog potencijala.

Komisija je objavila Zelenu knjigu "Evropski istra¾ivaèki prostor: nove perspektive", u kojoj su predstavljeni problemi i izazovi nauènog istra¾ivanja u Evropi, od fragmentacije i nedovoljnog investiranja do rastuæe globalizacije nauke i tehnologije.

Ulaganje u znanje kljuèno je za postizanje ekonomskih i socijalnih ciljeva zadatih Lisabonskom strategijom za rast i zapo¹ljavanje.

Javne konsultacije o ovom dokumentu Evropske komisije biæe otvorene do avgusta, posle èega æe Komisija u 2008. godini predlo¾iti konkretne predloge za Evropski istra¾ivaèki prostor.

Zelena knjiga Evropske komisije temelji se na mobilnosti kompetentnih istra¾ivaèa, integrisanju i umre¾avanju istra¾ivaèke infrastrukture, razvoju istra¾ivaèkih institucija, efikasnoj razmeni znanja, koordinaciji istra¾ivaèkih programa i otvaranju Evropskog istra¾ivaèkog prostora prema svetu.

Evropska unija je postavila za cilj da za istra¾ivanje i razvoj izdvaja tri odsto BDP-a, od èega bi dve treæine dolazile iz privatnog sektora.

Meðutim, EU je jo¹ daleko od cilja: prema poslednjim podacima iz 2005. izdvaja se 1,8 odsto BDP-a.

U sluèaju da zemlje èlanice ispune ciljeve koje su utvrdile u svojim nacionalnim programima, do 2010. godine izdvajanje za nauku i istra¾ivanje popelo bi se na 2,6 odsto BDP-a.

Evropa zaostaje za Sjedinjenim Dr¾avama i Japanom po ulaganju privatnog sektora u nauku i istra¾ivanje.

U 27 zemalja èlanica EU-a, na privatni sektor u ukupnim investicijama za nauku i istra¾ivanja otpada 55 odsto - u Sjedinjenim Dr¾avama 64, a u Japanu 75 odsto.

U Evropskoj uniji je oko 37 odsto istra¾ivaèa zaposleno na univerzitetima, u Sjedinjenim Dr¾avama samo 15, a u Japanu 26 odsto.

U Japanu i Sjedinjenim Dr¾avama veæina istra¾ivaèa radi u poslovnom sektoru, 70 odnosno 80 odsto, a u Evropi samo 50 posto.

EU na hiljadu zaposlenih ima 5,4 istra¾ivaèa, Japan ih ima deset, a Sjedinjene Dr¾ave devet.

Komisija istièe da u EU-u poslovni subjekti imaju pote¹koæa u stvaranju partnerskih odnosa sa univerzitetima, pogotovo kada je reè o prekograniènom partnerstvu.

Jedna od veæih zamerki je i nekoordiniranost izmeðu nacionalne i regionalne stope u finansiranju projekata.
b92