Profesor sa la¾nom diplomom

Started by yeca, 18-05-2007, 22:41:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

yeca

Policijska uprava u Ni¹u, juèe je dobila zvaniènu informaciju iz sedi¹ta Interpola za Evropu da je posle podnete prijave da je jedan od kandidata za izbor profesora na ni¹kom Medicinskom fakultetu podneo sumnjivu diplomu o zavr¹enim studijama medicine na De las Amerikas univerzitetu u Panami - medjunarodna policija sprovela sve neophodne provere i kontrole i utvrdila da je prilo¾ena diploma falsifikat.

Ova èinjenica i zvanièna informacija Interpola sigurno æe izazvati nove potrese na ni¹kom Medicinskom fakultetu, a potpuno je jasno da æe njom morati da se pozabave i nadle¾ni organi Univerziteta u Ni¹u, ali i policija.

Da je tako, potvrdjuje i informacija koju smo juèe dobili u Policijskoj upravi u Ni¹u: protiv Dr Dragana Petroviæa iz Ni¹a biæe odmah podneta prijava i zapoèeta istraga, zbog kriviènog dela falsifikovanja dokumenata, za koje se osnovano sumnja da je izvr¹io.

Podseæamo, afera na Medicinskom fakultetu u Ni¹u izbila je 30. januara ove godine, kada je posle ¹est meseci procedure i èetiri neuspe¹na poku¹aja, tek u petom poku¹aju za redovnog profesora na katedri za maksilofacijelnu hirurgiju izabran dotada¹nji docent Dr Dragan Petroviæ. Pre toga, uvek je prednost imao docent Dr Dragan Krasiæ, direktor Klinike za stomatologiju.

Odluka izbornog veæa ali i struènost i validnost poslednje komisije koju su èinili prof. dr Zoran Stajèiæ, sa Medicinskog fakulteta u Banjaluci, prof. dr Milan Vi¹njiè, dekan ni¹kog fakulteta, prof. dr Biljana Vujèiæ sa Klinike za uho, grlo i nos, odmah su osporeni. Nisu svi èlanovi bili po statutu iz odredjene medicinske oblasti, a jedan od èlanova (prof. Stajèiæ) nije ni potpisao predlog za podr¹ku Petroviæu, tako da je odluka odmah osporena. Ali, sve ¾albe i prigovori odbijeni su i dr Petroviæ nedugo potom je imenovan za redovnog profesora.

U medjuvremenu je objavljen podatak i izra¾ena velika sumnja u ispravnost dokumentacije koju je podneo dr Dragan Petroviæ. Naime, jedino je za izbor redovnog profesora za oblast maksilofacijalne hirurgije neophodno da kandidat poseduje diplome o zavr¹enim studijama i stomatologije i medicine. Dr Petroviæ je uz ostalu dokumentaciju prilo¾io i diplomu o zavr¹enim studijama medicine na De las Amerikas univerzitetu u Panami.

Preko ambasade Paname u Austriji, koja je najbli¾a na¹oj zemlji, proverena je ispravnost diplome. Ambasadorka Paname u Beèu, gospodja Izabela Karakaikas Damijani, potvrdila je postojanje De las Amerikas univerziteta u Panami ali odmah odgovorila i da ovaj univerzitet nema studije medicine.

To je bilo dovoljno da se odmah podnese prijava sa sumnjom o falsifikatu, koju je Policijska uprava Ni¹ uputila MUP-u Srbije, a odatle je prosledjena Interpolu. Medjunarodna policija je taèno posle 45 dana operativnog rada juèe zvanièno potvrdila da je prilo¾ena diploma la¾na i da je falsifikat.


(Politika, 18. maj 2007.)

Masha

Uzas! Mislim, sto se tice diploma nista me vise ne moze iznenaditi. Ali, iznenadio me je ovaj dr Petrovic koji cak ne zna ni da pomenuti univerzitet nema studije medicine. Sta je on mislio - da ce da ispadne mnogo pametan i da ce svima da doskoci? Ma bljak!
I ovakav covek je nekome, do sada, trebao da bude autoritet? E, ako je i bio sad samo moze da podvije rep. Sta sve covek nece uraditi da bi dobio titulu.

mikele

Какав лик!!! :shock
Да је бар изабрао неки универзитет где имају медицину,него баш овај где је нема :wall:
А можда му је у Панами било најлакше да набави диплому? :hmm

shiky

Bas ne kapiram te ljude...nama je tako profesorka mikrobiologije u 2. razredu uhapsena,jer je imala laznu diplomu medicinskog fakulteta...ali hajde sto je nama predavala,nego sto je lecila ljude 15 godina,strasno!

tarantulica

A ko im daje te lazne diplome?

Njih bi trebalo juriti....  :batina

malena

Ko sve danas leci ljude,pa sta se sve desava u bolnicam i u klinikama,samo moze da se cita u crnoj hronici,svi se snalaze za lazne diplome,zato i jeste ovakva situacija u nasem zdravstvu... Cast postenim i casnim doktorima i ljudima koji svojim radom dolaze do diplome,ali to polako postaje retkost,a ne bi tebalo...

yeca

Quote from: malena on 20-05-2007, 18:25:29
Ko sve danas leci ljude,pa sta se sve desava u bolnicam i u klinikama,samo moze da se cita u crnoj hronici,svi se snalaze za lazne diplome,zato i jeste ovakva situacija u nasem zdravstvu... Cast postenim i casnim doktorima i ljudima koji svojim radom dolaze do diplome,ali to polako postaje retkost,a ne bi tebalo...
To ima svoje ime i zove se nepotizam (lat. nepos, nepotis - neæak) - zloupotreba polo¾aja u korist sopstvene porodice; sklonost ka zapo¹ljavanju svojih rodjaka.

Vrlo zastupljeno u medicini kod nas!! ®elim da verujem da je znatno manje izra¾eno u na¹oj struci.

dirigent

Ako se neko uspesno bavi npr. hirurgijom godinama , i neki cata zakljuci da nema ispravnu diplomu , uopste ne vidim razlog da se takvom oduzme licenca , pa taj je svoje dokazao na operacionom stolu u praksi mnogo puta svaki dan.
     Ali mislim da je diploma prevashodno potrebna kao papirolosko pokrice za dijagnosticku gresku , jer sarlatan moze da radi , ali NEMA pravo da pogresi jer ga to moze kostati sustinski , a profi moze da napravi isti previd , ali ima diplomu i zvanje pa mu se moze oprostiti.

      A treci slucaj ako neko nema diplomu , a pri tom radi i objavljuje naucne radove kroz karijeru koji dobijaju pozitivnu  evaluaciju `pravih` strucnjaka.
     
       Moja bivsa cura je laborant/imunolog sa zavrsenom srednjom medicinskom , a u svojoj bolnici je podnosila par puta nekoliko strucnih radova koji su kasnije prezentovani na medjunarodnim simpozijumima...
       Sta reci...
       Steknite diplomu !