Panadol extra

Started by _sanja_, 20-09-2007, 20:44:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

pahuljica

Panadol extra je kombinacija paracetamola i kofeina ( koliko mene secanje sluzi 500mg paracetamola i nekih 50-60mg kofeina ) E sad moram priznati da ja ovaj analgoantipiretik simpatisem  :1, ali pokusacu to i da argumentujem:

S jedne strane paracetamol ubla¾ava bolove i sni¾ava povi¹enu telesnu temperature, ali u odnosu na npr. acetilsalicilnu kiselinu ne nadra¾uje sluznicu ¾eluca, te ga smeju uzimati i pacijenti sa ¾eludaènim tegobama, a  ne poveæava ni rizik od krvavljenja. Koliko ja znam on je jedini lek koji se primjenjuje za sni¾avanje povi¹ene temperature kod beba i to vec nakon 1. meseca. Naravno tad se primenjuje u drugoj formi kao sirup ili supozitorije.  U svakom slucaju smatram ga za sada dovoljno bezbednim analgetikom.

S druge strane jedno od najpoznatijih svojstava kofeina je njegova sposobnost da deluje kao stimulans odnosno da privremeno odgodi umor i pospanost. Struèni saradnik iz GSK ka¾e da kofein ubrzava resorpciju paracetamola I pojaèava efekat ovog analgoantipiretika pa hajde da joj verujemo.

U kombinaciji paracetamol i kofein  daju kod mene izuzetno dobar rezultat :chill: - jo¹ ukoliko poslu¹ate farmaceuta ili proèitate uputstvo gde se savetuje uzimanje tableta na prazan stomak - panadol extra deluje i dovoljno brzo (za nekih 10-30min) i dovoljno jako (preporuèene su 2 tablete tako da odjednom unosite 1000mg paracetamola, pa ako to nije dovoljno i za najjaèu glavobolju ne znam ¹ta jeste ). Koliko ja znam  savetuje se na prazan ¾eludac samo zbog smanjenja brzina resorpcije paracetamola ukoliko je ¾eludac pun.

Ne¹to slièno po sastavu je i domaæi kombinovani pra¹ak, ali jedino po pogledu lekova nisam local-patriota tj. u ovom sluèaju navijam za panadol extra.

Da nisam student farmacije verovatno se ne bih ovoliko mlatila oko nekih mojih ubedjenja, vec bih _sanji_ za glavobolju preporucila dolorexu. 

_sanja_

pahuljice, dolorexu sam vec probala i nije mi pomogla...inace, bila sam ja kod lekara i na snimanjima raznim, medjutim zakljucak je bio da imam migrenu, dali su mi lek imigran, koliko se ja secam ( nisam bas sigurna da se tako zove), to su dve tablete u pakovanju. stvarno su super, glavobolja mi prestane za 15 min, medjutim taj lek kosta oko 1000 i nesto din i kao sto rekoh sadrzi samo dve tablete, a i nije preporucljiv za duzu upotrebu... hvala svima na ovim detaljnim objasnjenjima i savetima...nadam se da cu naci valjano resenje , jer sada kada krecem na fax najmanje sto mi treba je da me boli glava.  :ohwell:   hvala jos jednom   :cvet