Oèni hirurg popravlja Vrisak

Started by Korisnicko Ime, 14-04-2007, 15:07:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Jedan oèni hirurg uèestvovaæe u restauraciji dvaju remek dela norve¹kog slikara Edvarda Munka ukradenih u oru¾anoj pljaèki 2004. godine, izjavila je predstavnica Munkovog muzeja u Oslu na poslednjem roèi¹tu ¾albenog postupka.



Hirurg æe sa slika ukloniti sitne èestica stakla kako bi se spreèilo jo¹ veæa o¹teæenja koja bi mogla da nastanu kasnije, rekla je na sudu direktorka Munkovog muzeja Lise Mjos, prenela je agencija DPA pozivajuæi se na norve¹ku televiziju NRK.

Slike "Krik" i "Madona" probodene su na nekim mestima, a o¹teæenja su se pojavila i zbog vlage koja je prodrla u platna nakon razbijanja za¹titnog stakla tokom kraðe u avgustu 2004. godine, navela je ona.

Detalji o tome kako je policija prona¹la dva remek dela u jednom skladi¹tu u Oslu u avgustu 2006. godine i dalje se dr¾e u tajnosti uprkos zahteva odbrane da se obelodane.

U muzeju, tro¹kove restauracije procenjuju na 1,6 miliona kruna (264.000 dolara) i tra¾e obe¹teæenje od 1,3 miliona kruna (214.000 dolara) na ime gubitaka nastalih smanjenom prodajom ulaznica i drugih tro¹kova.

®albeni postupak protiv petorice mu¹karaca osumnjièenih za kraðu slika poèeo je 20. februara. Desetoèlana porota oslobodila je optu¾be dvojicu osumnjièenih krajem marta, a dono¹enje presude protiv ostale trojice tek treba da se obavi.

U zavr¹noj reci tu¾ioci su za njih tra¾ili zatvorske kazne od sedam, deset i dvanaest godina.

Edvard Munk (1863-1944) smatra se jednim od najznaèajnijih evropskih ekspresionista. Slike "Krik" i "Madona" uradio je u nekoliko verzija.

B92