Telekom: Namerno onesposobljavanje

Started by Bred, 17-04-2007, 12:46:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Uèestale kraðe telekomunikacione infrastrukture namerne su, a cilj im je ugro¾avanje funkcionisanja dr¾ave, saop¹tava Telekom.

Telekom Srbija saop¹tio je da æe anga¾ovati profesionalne èuvare kako bi se spreèili sve uèestalije kraðe telekomunikacione infrastrukture - bakarnih, ali i optièkih kablovi, èiji prekid mo¾e znaèiti telekomunikaciono odsecanje Srbije od ostatka sveta.

"Radi obezbeðivanja neprekidnosti funkcionisanja telekomunikacionog sistema zemlje anga¾ovaæemo profesionalne èuvare, iz registrovanih agencija koje se bave ovim poslovima, kako bi za¹tititili svoju imovinu”.

Telekom Srbija je ocenila da dosada¹nje aktivnosti na za¹titi imovine nisu dale rezultate i podsetila da su "u zadnjih godinu dana ucestale kraðe telekomunikacione infrastrukture", s tim ¹to su u poslednjih pet meseci postale "vrlo dramatiène".

"Osim bakarnih kablova izuzetno velikog kapaciteta, koji se, èak i te¹kom mehanizacijom seku i èupaju, sve èe¹æe se uni¹tavaju i optièki kablovi i to paljenjem optièkih vlakana", navodeno je u saop¹tenju.

Kada se zaseku ili zapale optièki kablovi posledice za telekomunikacioni sistem - graðane, dr¾avu, privredu i institucije "mogu biti nesagledive jer kroz optiku, osim gradskog i meðugradskog saobraæaja prolazi meðunaroni i tranzitni saobraæaj, internet veze, mobilna telefonija...".

"To znaèi da cela Srbija, sve njene institucije i graðani, jednom ovakvom diverzijom mo¾e biti odseèena od ostatka sveta", upozoreno je u saop¹tenju.

Podsetiv¹i da je u zadnjih 15 dana evidentirano ¹est kraða, "Telekom Srbija" navodi da je "oèigledno da se radi o namernom svesnom i organizovanom ugro¾avanju telekomunikacionog sistema a samim tim i destabilizaciji funkcionisanja dr¾avnih institucija". ".