Novi farmaceutski etièki kodeks

Started by Bred, 23-01-2007, 11:31:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Beograd -- Ove nedelje na snagu stupa Etièki kodeks Farmaceutske komore. Zabranjeno uèe¹æe u reklamama koje zbunjuju javnost.

Kodeks, objavljen u novom Slu¾benom glasniku, usvojen je na sednici Farmaceutske komore Srbije 21. decembra pro¹le godine i sadr¾i 13 etièkih principa.

Farmaceuti su obavezni da se prema svim pacijentima ophode isto, da ih savetuju o kori¹æenju odreðenih lekova, da se usavr¹avaju i da uèestvuju u ispitivanjima medikamenata.

"Farmaceut postavlja zdravlje, sigurnost i dobrobit pacijenta u centar svoje profesionalne pa¾nje", pi¹e u kodeksu koji apotekare obavezuje i da u granicama struène osposobljenosti spreèe neèije nepravilno leèenje i da se o tome konsultuju i s pacijentovim lekarem.

Odluka dobro informisanog pacijenta koji samostalno odbije leèenje mora biti po¹tovana, osim ako to neæe ugroziti zdravlje njegove porodice i okoline, navodi se u kodeksu.

Apotekar mo¾e da otkrije poverljivu informaciju samo uz pristanak pacijenta ili njegovog zastupnika, kada to zakon zahteva, u svrhu medicinskog istra¾ivanja, ili ako njeno prikrivanje nekog dovodi u opasnost i da bi je podelio sa ostalim zdravstvenim radnicima koji uèestvuju u leèenju.

"Farmaceut bi trebalo da vodi raèuna o tome da informacije o uslugama koje se obezbeðuju adolescentima ne bi uvek trebalo otkrivati njihovim roditeljima", navodi se u kodeksu i dodaje da se to pravilo primenjuje zbog poverenja izmeðu farmaceuta i adolescenta.

Pored po¹tovanja prava poverljivosti i privatnosti pacijenta, farmaceuti su du¾ni i da komuniciraju s medijima i da javnost obave¹tavaju objektivno i verodostojno.

Kada proceni da je to u interesu pacijenta, farmaceut je du¾an da pravovremeno uputi pacijenta kod najmerodavnijeg zdravstvenog struènjaka, a kao princip kodeks propisuje i uva¾avanje integriteta,
potrebe i dostojanstva pacijenta.

U sluèajevima obustave rada, zatvaranja ili preseljenja zdravstvene ustanove, poslovnih transakcija, prirodnih nepogoda i katastrofa, farmaceut je du¾an da obezbedi kontinuiranu farmaceutsku za¹titu pacijenata.

Kodeks je obavezujuæi za sve farmaceute koji rade na neposrednim poslovima zdravstvene za¹tite i sve èlanove Farmaceutske komore.

zoe

Ха ха, јуче сам имала Кодекс у рукама... Браво Бред, нисам ни сумњала да ћеш да прескочиш ову информацију!