Procedura u sluèaju nasledstva

Started by Bred, 17-04-2007, 12:55:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: A. Galiæ |

Pravni naslednici, pored imovine ili u¹te¾evine, mogu da naslede i razna druga dugovanja, kao ¹to je i dug po kreditu u banci. Bez obzira na va¹u finansijsku situaciju i èinjenicu da novac niste vi pozajmili ni potro¹ili, u obavezi ste da vratite kredit. I kada to uradite, mo¾e vam se desiti da, iako je kredit bio sa depozitom, vi niste obavezni naslednik istog.
Takav problem imala je Sanja Dodo¹ kada je od oca nasledila kredit u „Rajfajzen banci“. Iako je bio sa deviznim depozitom, a ona jedini naslednik, u banci su joj rekli da je nasledila samo dug po kreditu, a za depozit, dakle novac koji je njoj pripao, potrebno je bilo posebno re¹enje o nasleðivanju kojim æe se obuhvatiti i depozit kao deo zaostav¹tine.
U zavisnosti od banke, moguæa su i druga re¹enja. U „Komercijalnoj“, „Hipo Alpe-Adrija“, kao i „Unikredit banci“, objasnili su nam da ako naslednik vrati kredit koji je uzet sa depozitom, njemu isti po automatizmu i pripada. Kod njih je i moguæe da se depozit uraèuna u ukupan kredit i plati samo razlika izmeðu ukupnih potra¾ivanja banke i iznosa depozita. I u „Volks banci“ su slièni uslovi samo kod njih nije moguæe uraèunati depozit pri otplati kredita. U „Eurobanci EFG ¹tedionici“ obja¹njavaju da ukoliko naslednici ¾ele da isplate dug , banka im otpisuje sve kamate, tako da za otplatu ostaje samo glavnica. Ukoliko ne to ne ¾ele, èeka se kraj ostavinske rasprave jer u njoj po zakonu banka uèestvuje kako bi pokrila dug pokojnika prema njoj. Depozit se automatski odbija i naslednik isplaæuje ostatak. U sluèaju da ste u nasledstvo dobili u¹teðevinu, procedura za dobijanje je mnogo jednostavnija. I tada je potrebno pravosna¾no re¹enje o nasleðivanju i lièna karta. Po iskustvu bankara, ceo proces traje svega nekoliko dana. U sluèaju da ste nekome ¾irant pri uzimanju kredita, budite oprezni. Ako korisnik kredita nije u moguænosti da ga vraæa, sve obaveze prelaze na vas, tako ¹to se aktivira administrativna zabrana. Po iskustvu bankara najèe¹æi razlozi prestanka ispunjavanja kreditne obaveze su gubitak posla, bolest ili smrtni sluèaj. Veæina banaka ostavlja moguænost da kada korisnik kredita postane ponovo plate¾no sposoban, on preuzima obavezu kao glavni du¾nik. U „Rajfajzen banci“ su objasnili da to ¹to ¾irant jedno vreme otplaæuje obaveze umesto korisnika kredita ne znaèi da je korisnik osloboðen otplate. On je i dalje du¾nik po ugovoru i treba da nastavi otplatu kako banka ne bi pokrenula postupak prinudne naplate.

Ako nasleðujete dug
Ako vam je u nasledstvo ostao dug po kreditu u banci, kao naslednik ste u obavezi da prilo¾ite pravosna¾no sudsko re¹enje o nasleðivanju, kao i liènu kartu radi legitimisanja. Nakon dostave dokumenata, stupate na mesto ostavioca.

Ako nasleðujete novac
Ukoliko ste naslednik u¹teðevine u banci od dokumenata vam treba pravosna¾no re¹enje o nasleðivanju, koje mo¾e biti pojedinaèno i u kojem pi¹e taèno ime i prezime naslednika po ¹tednom ulogu koji se nalazi kod banke. Procedura traje svega nekoliko dana.