Ðorðe Bala¹eviæ

Started by nasty girl, 04-08-2006, 10:14:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Ðorðe Bala¹eviæ roðen je 13. maja 1953. godine u Novom Sadu. Srednju ¹kolu napustio je u treæem razredu i zavr¹io je vanredno. Pesme je poèeo da pi¹e veæ sa 17 godina.

Sa 24 godine postao je èlan grupe "®etva" i u toku godinu dana, koliko je bio u njoj, napisao je nekoliko pesama, a grupa je stekla veliku popularnost. Zbog unutra¹njih nesuglasica, grupu "®etva" napu¹ta 1978. godine i osniva sastav "Rani mraz" .

Sve do 1980. godine bio je èlan ove grupe, sa kojom je stekao veliku popularnost. Jedno vreme su u grupi sa njim proveli i Bora Ðorðeviæ i Biljana Krstiæ. Iako je tokom 1980. godine postao sinonim za grupu "Rani mraz", tek naredne godine zapoèinje solo karijeru.

Tokom osamdesetih godina gradio je karijeru i sticao popularnost koju ima i danas.

Sa poèetkom rata na tlu biv¹e Jugoslavije povukao se iz javnosti, zbog toga ¹to je tada aktuelni re¾im po svaku cenu ¾eleo da ga mobili¹e. Iz tog razloga nije odr¾ao svoj tradicionalni novogodi¹nji koncert u Sava centru 1992. godine. Tokom devedesetih godina na njegovim koncertima se, pored uobièajenih dugih prièa, prièaju i satiriène prièe na raèun tada aktuelnog re¾ima.

Bunt se oseæa i u njegovim pesmama. Pesma "Sloboda ne" snimljena je jo¹ 1992. godine, ali je prvi put objavljena tek 1996. godine. Sem ¹to se bavio muzikom, Ðorðe Bala¹eviæ glumio je u nekoliko filmova i TV serija, a izdao je i tri knjige.

zoca

nemoj molim te da pises u proslom vremenu...bavio se muzikom...itd...bavi se i dalje...

mare

Ja sam stvarno pomislila da je èovek " oti¹ao"! Prepade me!

Darker


rodiæ

e to je moj omiljeni pevaè,najveæi pesnik svih vremena.takav pevaè se vi¹e neæe roditi.a jo¹ je i iz Vojvodine(¹to mu je+).ono ¹to je reko u pesmi"putij evropo"je potpuno taèno i odlièna poruka evropi od srbije:"putuj evropo,nemoj vi¹e èekati na nas.ne prièaj mnogo dospeæe¹ i ti na rðav glas.putuj planeto,ovde se vrag priziva.nama je dobro,slika jedna neopisiva.putuj evropo i po¹lji nam malo peciva,nama je dobro,sreæa jedna neizreciva.pituj planeto,super smo se dru¾ili ,nama je dobro,taman kako smo zaslu¾ili!al ipak mi je najjaèa njegova pesma:"crni labude".ma bala¹eviæ je car! :)

Darker


rodiæ

ne razvodi se,to je samo traè.a i da se razvodi to je njegova stvar :~