Vize na relaciji SAD-EU

Started by Korisnicko Ime, 25-04-2007, 09:37:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Nemaèko predsedni¹tvo EU-a zauzeæe se da Sjedinjene Dr¾ave ukinu vize za sve zemlje èlanice EU-a.

Nemaèko predsedni¹tvo EU-a zauzeæe se da Sjedinjene Dr¾ave ukinu vize za sve zemlje èlanice EU-a, ukljuèujuæi Maðarsku, rekla je 23. aprila u Luksemburgu maðarska ministarka spoljnih poslova Kinga Gonc. Evropski ministri spoljnih poslova u Luksemburgu su razgovarali i o pripremama za samit EU-a i SAD-a predviðen za kraj aprila, ukljuèujuæi nacrt zajednièke izjave.

U tom æe se tekstu naæi zahtev EU-a da Va¹ngton odobri bezvizni re¾im svim zemljama èlanicama EU-a, ¹to za sada nije sluèaj.

Predlog maðarske ministarke da se taj zahtev ukljuèi u preambulu podr¾alo je nekoliko ministara.   

Gonc je za maðarsku agenciju MTI kazala da re¹enje tog pitanja oèekuje za najvi¹e godinu dana, dodajuæi da æe amerièki Kongres imati konaènu reè.   

Graðanima deset zemalja EU-a (deset novih zemalja èlanica koje su u EU u¹le 2004. osim Slovenije, plus Grèka) trebaju vize za ulazak u SAD, dok amerièkim graðanima ne trebaju vize ni za jednu zemlju èlanicu EU-a.   

Evopska komisija zapretila je u septembru pro¹le godine Va¹ingtonu da bi EU mogla uvesti vize za amerièke diplomate ako ne uvede bezvizni re¾im za sve zemlje èlanice. 

Amerièki predsednik D¾ord¾ Bu¹ je tokom posete Estoniji u novembru pro¹le godine obeæao da æe bezvizni re¾im biti pro¹iren na sve zemlje èlanice EU-a.

b92