©ta je Tuðman rekao pred Oluju

Started by Bred, 25-04-2007, 12:08:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, HTV
Zagreb -- Hrvatska televizija objavila snimke sa sastanka vojnog i politièkog vrha Hrvatske pred Oluju u kojima se planira progon Srba.


Reè je o najva¾nijim delovima kljuènog sastanka vrha Hrvatske odr¾anog 31. jula 1995. na Brionima, uoèi akcije Oluja. Neki od objavljenih delova osnov su ha¹kih optu¾nica protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Èermaka i Mladena Markaèa i uzimaju se kao dokaz za tezu o zloèinaèkom poduhvatu zarad progona srpskog stanovni¹tva.

"Re¹iti, na koji naèin re¹iti? To je tema dana¹nje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktièno nestanu, odnosno da ono ¹to neæemo odmah zahvatiti, da mo¾e da kapitulira u nekoliko dana", rekao je tada predsednik Hrvatske Franjo Tuðman.

To je reèenica koju ha¹ko tu¾ila¹tvo uzima za dokaz o postojanju namere da se izvr¹i etnièko èi¹æenje, dok novinar HTV-a tumaèi da je to zato ¹to tu¾ila¹tvo u optu¾nici citira Tuðmana samo do dela da "Srbi praktièno nestanu", iako se, kako navodi HTV, iz nastavka reèenice vidi da je tu reè o srpskim vojnima snagama, a ne srpskom stanovni¹tvu.

"Prema tome, nije nam glavna zadaæa Bihaæ, nego je nano¹enje na nekoliko pravaca takvih udara da se srpske snage vi¹e ne mogu oporaviti, nego da moraju kapitulirati", rekao je zatim Tuðman.

"Prema tome, treba predvidjeti i neke snage koje æe izravno djelovati prema Kninu, a osobito... Gospodo, prisjetite se koliko je hrvatskih mjesta i gradova razoreno, u Kninu jo¹ nije danas tako…", nastavlja Tuðman.

Na to je odgovorio Gotovina: "Predsednièe, u ovom trenutku mi kompletno s na¹om tehnikom kontroliramo Knin. Nije uopæe to... ako je zapoved udar na Knin, mi ga za nekoliko sati ru¹imo kompletno".

Zatim se raspravlja o taktici i Tuðman govori o naèinu odlaska ljudi iz te oblasti.

"S tim ¹to sam rekao, i ovo ¹to smo kazali, da im ovdje treba dati izlaz, da mogu... jer to je va¾no da i ti civili poðu, pa æe onda i vojska i tako da kad kolone poðu, to djeluje psiholo¹ki jedni na druge", rekao je Tuðman.

Tuðman je generalima rekao, kako prenosi novinar HTV-a, da Hrvatska za akciju ima podr¹ku Nemaèke i NATO-a.

Tuðman: Imamo i naklonost SAD, ali do odreðene granice, ako æete, gospodo, izvr¹iti na profesionalan naèin, kao ¹to ste izvr¹ili u Zapadnoj Slavoniji, u roku od nekoliko dana, to znaèi, molim, tri-èetiri dana, maksimum osam dana.

Ministar odbrane Gojko ©u¹ak: Gotovina, Markaè, vremenski koliko do va¹eg spajanja?

Gotovina: Poslije mene je potrebno èetiri dana sa dvije strane.

Markaè: Osam do devet dana sve skupa, ako general Gotovina ima èetiri dana rada. Znaèi, da se spusti, da napravi tu operaciju, mi smo predvidjeli èetiri dana da bismo do¹li ispred Graèaca.

Tuðman: Èekaj, to nije osam dana, nego treba istovremeno poæi, to znaèi za èetiri dana.

Pojedini delovi razgovora koje je prenela Hrvatska televizija odnose se na taktiku kako putem medijskih igara pospe¹iti odlazak srpskih civila, ¹to ha¹ko tu¾ila¹tvo uzima kao dokaz za planirano entièko èi¹æenje u akciji Oluja.

Tuðman: Jedan letak ovako, znaèi: opæe rasulo, pobeda hrvatske vojske uz podr¹ku svijeta itd. "Srbi, vi se veæ povlaèite preko" itd, "a mi vas pozivamo da se ne trebate povlaèiti, mi vam jamèimo"... Znaèi, na taj naèin im dati put, a jamèiti tobo¾e graðanska prava (osmeh) itd.

Gojko ©u¹ak: Iæi s letkom, ali ga baciti meðu njih. Sam njegov osjeæaj da si ti uspio biti nad njime, baciti mu ga, to je ne¹to izazvalo.

Tuðman: Sla¾em se, to isto dokazuje na¹u snagu. Dobro, iæi æemo s time.

Snimke je nabavio novinar HTV-a Josip ©ariæ, a Dr¾avno tu¾ila¹tvo Hrvatske ranije je potvrdilo da su snimci autentièni.

Kako navodi novinar HTV-a, sastanak 31. jula trajao je 110 minuta, zavr¹io se u 12.40, a èetiri dana kasnije poèinje operacija Oluja.

Transkripte je pre nekoliko godina Ha¹kom sudu na zahtev njegovog tuzila¹tva predao dana¹nji predsednik Hrvatske Stjepan Mesiæ jer su dokumenta èuvana u arhivi predsednièke kancelarije.

Procenjuje se da je u Oluji stradalo najmanje 150 Srba, a da je prognano vi¹e desetina hiljada ljudi. Njihova imovina je uni¹tavana kao garancija da se oni nikada neæe vratiti.

Pred Ha¹kim tribunalom za ovaj zloèin sudi se generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaèu i Ivanu Èermaku, koji nije prisustvovao ovom sastanku.

Transkripte sastanka na Brijonima, koje je B92 objavio 2005. godine, mo¾ete proèitati ovde.

wolfeitzckie

 "Markaè: Osam do devet dana sve skupa, ako general Gotovina ima èetiri dana rada. Znaèi, da se spusti, da napravi tu operaciju, mi smo predvidjeli èetiri dana da bismo do¹li ispred Graèaca.

Tuðman: Èekaj, to nije osam dana, nego treba istovremeno poæi, to znaèi za èetiri dana."
Ko u alana fordu!!!! Ovo je samo mala ilustracija o kakvim se retardima ovde radi!! A inace, kad se razmisli o ovome sto ovi ovde pricaju, covek shvati dubinu tragedije naroda bivse jugoslavije, na zalost, ovi i ovakvi likovi cinili su rukovodstva svih republika, sa izuzetkom (iznimkom?) mozda makedonije.