fimbrije

Started by rebbecka, 26-04-2007, 19:36:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rebbecka

pitanjce jedno
da li neko zna tu pod(j)elu pila
spominju se tip 1 i tip p ali
valjda postoje 4 tipa

milena

Ja nisam uspela da nadjem nista o toj podeli, ovo je sve sto sam nasla o fimbrijama (a mislim da vise nije ni potrebno.. :`? mozda gresim..).

Pile su organele koje polaze sa povrsine nekih bacila. Tanje su i krace od flagela, ali su brojnije od njih (100-500 na povrsini bakterije). U sastavu pila dominiraju proteini. Uloga fimbrija je da omogucava atheziju bakterija na razne povrsine. Ovakve bakterije mogu da izazovu hemaglutinaciju.Neke bakterije imaju vece pile za konjugaciju (seks pile): one su duze od pila.

rebbecka

hvala
to sam vec sve nasla
ali te 4 vrste...
pa boze moj,ne moze se sve znati ;o)
jos jednom hvala

Al-Jasmina

Imas u knjizi o tome.. cekaj,
opsta bakteriologija strana 98
ali tu je mahom navedeno za I tip pila
zatim za P pile...

prelistacu jos u predavanjima...pa dopuniti
ali ako nema tamo onda se svodi na ovo navedeno
:cvet

Marince

Ja sam ucila dobar deo mikroba iz kjiga i uvidela sam da su odredjeni delovi glupo napisani i zastareli.Pretpostavljam da je pominjanje 4 vrste pila suvisno detaljisanje,ali jako je glupo kad u knjizi oni samo napisu da postoje 4 tipa pila,pa na nekom drugom mestu pomenu tip1 i P pile i sve se zavrsi na tome,bez nekog logicnog objasnjenja.Ne razumem cemu onda takva nebulozna informacija!?
U celim mikrobima ima jos milion nebuloznijih informacija,pa ja oko ove podele pila uopste necu lupati glavu. :nonono:

rebbecka

:) detaljisanje jest,ali kod nas (u bl) prof. je nekad bas raspolozen
za detalje pa...
ma ajd koja je vjerovatnoca da me to pita  :roll: