Pronadjene kosti gladijatora u Turskoj

Started by Masha, 03-05-2007, 23:19:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Pronaðene kosti gladijatora u Turskoj

Nauènici veruju da su po prvi put identifikovali groblje gde su bili sahranjivani gladijatori.
Analize njihovih kostiju i povreda dali su novi uvid u to kako su oni ¾iveli, borili se i kako su umrli. Ostaci su pronaðeni u Efesusu u Turskoj, kljuènom gradu Rimskog sveta, saop¹tio je BBC.
Gladijatori su bili sportski heroji starog sveta. Arheolo¹ki zapisi pokazuju da su bili velièani svuda od mozaika do grafita. Motivi gladijatora pronaðeni su èak na treæini svih uljanih lampi iz arheolo¹kih iskopina. Ali, koliko su oni rizikovali svaki put kada bi kroèili u arenu i da li su imali mnogo ¹ansi da odatle izaðu ¾ivi? Otkriæe onoga za ¹ta se tvrdi da je prvo pravo autentièno groblje gladijatora dao je istra¾ivaèima priliku da doðu do odgovora na sva ta pitanja.
Groblje iz Efesusa sadr¾alo je na hiljade kostiju koje su pronaðene zajedno sa tri nadgrobna spomenika, na kojima se jasno opisuju gladijatori. Patolozi sa Medicinskig Univerziteta u Beèu profesor Karl Gro¹¹mit i profesor Fabian Kanc proveli su poslednjih pet godina bri¾ljivo katalogizirajuæi i analizirajuæi svaku kost pojedinaèno kako bi do¹li do informacija o godinama, povredama i uzrocima smrti gladijatora. Prona¹li su najmanje 67 osoba, starosti izmeðu 20 i 30 godina. Jedan frapantan dokaz bio je taj da su mnogi imali rane koje su zarasle. Prema njihovom mi¹ljenju, to je pokazatelj da su oni bili cenjene osobe koje su dobijale dobro i skupo medicinsko leèenje. Na jednom telu su èak prona¹li i znake hirur¹ke amputacije. A, manjak vi¹estrukih rana, pronaðenih na kostima, pokazuje, sudeæi prema patolozima, da nisu uèestvovali u haotiènim masovnim borbama. Umesto toga, to ukazuje da su oni uèestvovali u organizovanim duelima po strogim pravilima borbe.

izvor www.blic.co.yu