Visok pritisak razara organe

Started by Masha, 02-05-2007, 10:52:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Posledice dugotrajne hipertenzije po srce, mozak i bubrege mogu da ugroze ¾ivot


Ukoliko se godinama borite sa visokim pritiskom, a ne po¹tujete pravila koja vam je prepisao lekar rizikujete da obolite od hipertonije. Vi¹e od 90 odsto pacijenata koji pate od povi¹enog krvnog pritiska imaju takozvanu esencijalnu hipertoniju. Reè je o obliku oboljenja èiji taèan uzrok jo¹ nije utvrðen.

Danas je poznato da pored genetskih predispozicija na pojavu ovog problema uglavnom utièu jo¹ neki faktori, kao ¹to su prekomerna te¾ina, dijabetes i poremeæaj metabolizma. Kod preostalih pet do deset odsto pacijenata lekari ne mogu taèno da ka¾u ¹ta je izazvalo povi¹en krvni pritisak. Razlog mo¾e da bude oboljenje krvnih sudova bubrega, pojaèan rad ¹titne ¾lezde ili hormonski poremeæaj. Posledice po srce, mozak i bubrege mogu da ugroze ¾ivot.

LEÈENJE
Postoje razlièita efikasna sredstva za leèenje hipertenzije, ali i promenom svakodnevnih navika mo¾ete da snizite pritisak

LEKOVI
Diuretici: Pretpostavlja se da deluju direktno na mi¹iæne æelije zidova krvnih sudova i ¹ire ih. Krvni pritisak pada zbog manjeg otpora u krvotoku.
Beta-blokatori: Jo¹ uvek se ne zna taèno kako sni¾avaju pritisak. S jedne strane, smanjuju frekvenciju rada srca, tako da krvotok dospeva manje krvi, a s druge strane, blokiraju proizvodnju hormona renina, koji su¾ava krvne sudove tako ¹to aktivira druge neurotransmitere.
ACE inhibitori (inhibitori angiotenzin konvertirajuæeg enzima)
Spreèavaju pretvaranje hormona angiotenzina I u angiotenzin II, koji su¾ava krvne sudove.
Antagonisti kalcijuma (blokatori kanala kalcijuma)
Kada kalcijum dospe u mi¹iæne æelije krvnih sudova, oni se skupljaju, a antagonisti kalcijuma to spreèavaju.
Sartani (antagonisti angiotenzina II)
Deluju slièno kao ACE inhibitori. Blokiraju delovanje enzima angiotenzina II, koji su¾ava krvne sudove, tako ¹to spreèavaju njegovo vezivanje za odreðeni tip receptora. Tako se smanjuje otpor koji tera srce da pumpa krv u telo i pritisak pada.


Promena naèina ¾ivota

Smanjite tezinu
Osobe sa velikim vi¹kom kilograma imaju veæu zapreminu krvi, koja utièe na poveæanje krvnog pritiska.
Osim toga, masne naslage na stomaku proizvode neurotransmitere koji direktno o¹teæuju krvne sudove ili poruzrokuju poveæanje krvnog pritiska.
Unosite manje soli
Èovek u proseku unese èetiri puta vi¹e soli nego ¹to mu je potrebno.
To je naroèito opasno za pacijente koji pate od visokog pritiska, jer organizam nadoknaðuje visok sadr¾aj soli pojaèanom proizvodnjom teènosti. Usled poveæane kolièine krvi poveæava se pritisak na krvne sudove, koji ih tera da se skupe, pa i to povi¹ava krvni pritisak.
Opu¹tanje
Pod dejstvom stresa naglo se poveæava nivo hormona adrenalina.
Frekvencija srca raste, srce pumpa vi¹e krvi u krvne sudove i optereæenje zidova krvnih sudova se poveæava.
Tehnike opu¹tanja deluju protiv stresa.
Smanjite alkohol
Redovnim konzumiranjem alkohola aktivira se vegetativni nervni sistem. Posledica: ubrzan rad srca, pumpa se vi¹e krvi i poveæava se pritisak na krvne sudove.

izvor www.blic.co.yu