Roman Abramoviæ tra¾i ulcinjsku Veliku pla¾u

Started by Korisnicko Ime, 15-05-2007, 17:58:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Poznati ruski milijarder Roman Avramoviæ ukljuèio se u trku za kupovinu ulcinjske Velike pla¾e na kojoj bi sagradio ekskluzivno turistièko naselje, objavio je danas podgorièki "Dan".
List navodi da su Avramoviæevi advokati vi¹e puta boravili u Crnoj Gori, kontaktirali privatne vlasnike zemlje na i oko Velike pla¾e i najavili uèe¹æe na tenderu za prodaju dela ulcinjske rivijere koji pripada dr¾avi. Zainteresovanost za Veliku pla¾u i Adu Bojanu, koje va¾e za najatraktivinije lokacije u Crnoj Gori, veæ su iskazali maðarska kompanija "Trigranit" i investiciona kompanija kraljevske porodice Ujedinjenih arapskih emirata. Maðarska kompanija Trigranit saop¹tila je da je zainteresovana da, po uzoru na Dubai, ulo¾i tri milijarde evra u izgradnju ekstravagantnog turistièkog naselja na Velikoj pla¾i i u¹æu Bojane kod Ulcinja. Kompanija je objavila idejni projekat po kome bi najju¾niji deo crnogorske obale bio pretvoren u "evropski Dubai", u svetu prepoznat po modernim graðevinama i atraktivnosti turistièkih i hotelskih objekata. Projektom Trigranita predviðena je izgradnja hotelsko - turistièkog naselja sa sadr¾ajima koje obuhvataju samo najmoderniji centri u svetu.
Trigranit, èiji su vlasnici ©andor Ðanji, Piter Mank, Natanijel Rot¹ild i ©andor Demijan, predviðela je i gradnju hotela Twin Towers (kule blizanci) na Velikoj pla¾i. Zami¹ljeno je i prokopavanje novog rukavca Bojane koji bi prelazio kroz novo naselje i ulivao se u more.
Za investiranje u Ulcinj, Veliku pla¾u i Adu Bojanu zainteresovana je kompanija kraljevske arapske porodice u Emiratima, èiji su predstavnici nedavno boravili u Podgorici i objavili spremnost za ulaganja u ekskluzivni kompleks kod Ulcinja.
Podgorièki mediji objavili su da su Arape u Crnu Goru, koji su spremni da ulo¾e i u istra¾ivanje nafte i gasa crnogorskom podmorju, doveli biv¹i crnogorski premijer Milo Ðukanoviæ i poznati crnogorski biznismen Du¹ko Kne¾eviæ.
Velika pla¾a je povr¹ine oko 1.950 hektara, od èega je u dr¾avnom vlasni¹tvu oko 1.400 hektara, a ostatak poseduju privatni vlasnici. Velika pla¾a, poznata o svojoj lepoti, toplom moru i sitnom pesku, duga je vi¹e od 13 kilometara i sastavlja Ulcinj i Adu Bojanu. Dr¾ava je na tom delu obale planirala gradnju luksuznog turistièko letovali¹ta. Tender za izgradnju turistièkog naselja na Velikoj pla¾i biæe objavljen tokom leta. Ranije je najavljeno da æe glavni uslov za izbor stranog investitora biti partnerstvo sa dr¾avom i da strani investitori neæe moæi dobiti trajno vlasni¹tvo nad tim delom crnogorske obale. Zbog interesovanja stranih investitora za ulaganje u ju¾ni Jadran cene zemlje su vrtoglavo porasle.
Kvadratni metar zemlji¹ta u Ulcinju ove godine prodaje se za 250 evra, ¹to je pet puta vi¹e od 50 evra, koliko je ko¹tao pro¹le godine.

blic