Lavanda na hiljadu naèina

Started by nasty girl, 15-04-2007, 13:02:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Lavanda se od davnina smatra prirodnim sredstvom koje je korisna pomoæ u leèenju niza zdravstvenih tegoba, od nesanice i nemira do reumatskih bolova i tegoba sa varenjem. Lavanda ima umirujuæe delovanje na nervni sistem. Eterièno ulje ove biljke se u aroma terapiji koristi protiv glavobolje i depresije. Èaj lavande poma¾e kod tegoba u sistemu za varenje, kao ¹to su prekomerno luèenje ¾eludaène kiseline, bolovi u stomaku i nadutost. Lavanda opu¹ta mi¹iæe i na taj naèin ubla¾ava grèeve.

Miris èistog rublja
„Lavanda je èest sastojak mu¹kih parfema sa mirisnom notom paprati, ali se u ne¹to bla¾em obliku njena mirisna nota sreæe i u ¾enskim parfemima, a u poslednje vreme sve vi¹e i u mirisima namenjenim i mu¹karcima i ¾enama“, obja¹njava italijanski kozmetolog Antonela Antonini. Osim toga, ona je veæ vekovima „miris za celu porodicu“, po¹to asocira na èistoæu. Tome umnogome doprinose njena antiseptièka, antibakterijska, antibiotska i insekticidna svojstva.

Lek protiv stresa
U 13. veku sveta Hildegarda je nervoznim ¾enama preporuèivala èaj od lavande, po¹to je èvrsto verovala da ovaj cvet ima umirujuæe dejstvo. Danas je nauèno potvrðeno da je bila u pravu, a dokazano je i da lavanda ubla¾ava stres, opu¹ta organizam, regeneri¹e umornu ko¾u i ubla¾ava opadanje kose.
„Esencijalno ulje lavande sadr¾i flavonoide, tanine i diterpene koji umirujuæe deluju na nervni sistem“, obja¹njava Alesandro Formenti, profesor Univerziteta u Paviji. „Ova biljka mo¾e da se koristi kao èaj, koji se priprema od ka¹ièice su¹enog i usitnjenog cveta prelivenog ¹oljom kljuèale vode, ili u vidu tinkture koja se pravi od 65-procentnog alkohola.“
Protiv akni: Nakapajte desetak kapi eteriènog lavandinog ulja u pola litre tople vode. Natopite èistu gazu u tu teènost oblogu dr¾ite desetak minuta na delovima lica gde su se pojavile akne. Nedostatak apetita: Nekoliko kapi lavandinog ulja nakapajte na ka¹ièicu ¹eæera i polagano otopite u ustima, najbolje neposredno pre obroka.
Grèevi u stomaku: Jednu ka¹ièicu osu¹enih lavandinih cvetiæa prelijte sa dva decilitra vrele vode. Èaj ostavite da odstoji pet minuta i procedite. Mo¾ete ga pijete jednom do dva puta dnevno.
Iscrpljenost: Prokuvajte 50 g osu¹enih lavandinih cvetova. Procedite i sipajte u vodu za kupanje. Posle 15 minuta opu¹tanja u aromatiènoj kupki lezite u krevet i dobro se pokrijte.
Ka¹alj: U jednu ka¹ièicu meda dodajte dve kapi lavandinog ulja i progutajte. Ovo sredstvo bi trebalo da smiri podra¾ajni ka¹alj.
Ubod komarca: Na mesto uboda utrljajte lavandino ulje. Postupak ponavljajte dok se oteklina i crvenilo ne povuku.
Perut: Mo¾ete da napravite prirodni losion: 15 g lavandinih cvetova ostavite da odstoje nedelju dana u 100 ml alkohola. Posle nedelju dana alkohol procedite. Pre svakog pranja ovu teènost utrljajte u vlasi¹te i ostavite da deluje 15 minuta.
Opekotine od sunca: Pome¹ajte 30 kapi lavandinog ulja sa èetiri ka¹ike maslinovog ulja u kom je odstajala gospina trava. Dovoljno je tu me¹avinu dva puta nanesen na opeèenu ko¾u.

Za masa¾u
Za masa¾u protiv reumatskih bolova i za opu¹tanje koristi se èisto esencijalno ulje. Esencijalno ulje se ne dobija presovanjem, veæ destilacijom. „Jednostavnu verziju lavandinog ulja mo¾ete i sami da pripremite kod kuæe“, tvrdi prof. Formenti. „Kuvajte 60 minuta na pari 25 g lavande i 100 g maslinovog ili bademovog ulja. Kada se prohladi, procedite kroz gazu i koristite za masa¾u.“

Blic

stef

 Lavanda je super! Za masazu i negu lica provereno deluje!