Pripadnica ¹vedske vojske odavala tajne o operacijama NATO-a

Started by Bred, 15-05-2007, 09:19:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta - AP | 14.05.2007 - 20:25

Pripadnica ¹vedske vojske osumnjièena je da je odavala poverljive informacije o mirovnim operacijama NATO na Kosovo srpskom mladiæu, navodno ¹pijunu, s kojim se zabavljala, saop¹tila je danas ¹vedska vojska.
®ena oficir ¹vedske vojske, èiji identitet nije saop¹ten, navodno je slala elektronsku po¹tu sa informacijama o Kforu Srbinu koji je radio kao prevodilac za UN na Kosovu, istaknuto je u saop¹tenju ¹vedske vojske, u kome, pak, nije navedeno za koju vladu ili organizaciju je on radio.
Osumnjièena je bila upuæena na Kosovo u okviru ¹vedskog kontigenta Kfora, a poèela je da se zabavlja sa tim mu¹karcem poèetkom 2006. godine. Ubrzo zatim je poèela i da mu ¹alje poverljiva dokumenta.
Navodni ¹pijun, koji je oznaèen samo slovom Z, otkriven je pro¹le godine i njega su saslu¹ali predstavnici NATO, ali je ubrzo nestao, navodi se u saop¹tenju. Protiv pripadnice ¹vedske vojske nije podignuta optu¾nica, ali æe vojna disciplinska komisija protiv nje pokrenuti istragu.
- Gubitak informacija, prouzrokovan operacijama Z, najobimniji je u istoriji Kfora, rekao je portparol ¹vedske obave¹tajne agencije Klas Eksel i naglasio da je "svakako vrlo ozbiljno" to ¹to je oficir ¹vedske vojske osumnjièen da je ume¹an.
Istra¾itelji su uspeli da pronaðu na kompjuteru navodnog ¹pijuna elektronsku po¹tu koju je slala pripadnica ¹vedske vojske, kao i jo¹ vi¹e hiljada poverljivih dokumenata NATO i UN, saop¹tila je ¹vedska vojska.
©vedska vojna obave¹tajna agencija je saop¹tila da je ¾ena tvrdila da nije znala da je taj mu¹karac ¹pijun, iako je u jednom od svojih elektronskih pisama pominjala njegova "¹pijunska posla". Mu¹karac je tada na to odgovorio: "Ja nisam ¹pijun. Ja radim za dobro", navodi se u saop¹tenju.
Protiv pripadnice ¹vedske vojske je pokrenuta istraga pro¹log leta, ali je vojska saop¹tila da nije prona¹la dovoljno dokaza da bi je otpustila. U dana¹njem saop¹tenju navodi se da su nedavno pronaðeni novi dokazi zbog kojih je vojska ponovo otvorila sluèaj. Zasad nije saop¹teno o kakvim je dokazima reè.


blic