Prijemni za fakultete

Started by Bred, 30-06-2008, 16:19:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Danas
Beograd -- Polaganje prijemnih ispita za upis na dr¾avne fakultete u Srbiji poèelo je danas i trajaæe do 2. jula.

Prvi upisni rok zavr¹ava se 15. jula, a svi oni koji ne uspeju da se upi¹u do tada, moæi æe to da uèine u drugom upisnom roku koji æe trajati od 1. do 19. septembra. Na Univerzitetu u Beogradu ove godine najveæe je intresovanje za Fakultet za bezbednost, zatim za Stomatolo¹ki fakultet, Arhitektonski, Fakultet organizacionih nauka, Medicinski, Saobraæajni i Elektrotehnièki fakultet.

Za Pravni i Ekonomski fakultet interesovanje je ne¹to slabije nego proteklih godina.

Najveæi „pritisak“ je na Univerzitet u Beogradu, gde se prijavilo oko 25 odsto kandidata vi¹e od predviðene upisne kvote, pa za 15.084 slobodnih mesta konkuri¹e 19.000 buduæih bruco¹a.

Upisne kvote prema¹ene su i na Novosadskom univerzitetu - za 22 odsto, kao i u Novom Pazaru za oko tri odsto.

Na Kragujevaèkom univerzitetu mesta ima za jo¹ oko 200 bruco¹a, dok je u Ni¹u ostalo mesta za jo¹ oko 570 kandidata.

Na Filolo¹kom fakultetu u Beogradu poèelo je polaganje prijemnih ispita.

Neki od buduæih bruco¹a na ispit su do¹li sa roditeljima, koji im, kako ka¾u, "dr¾e strah".

Od velike treme mnogi nisu ¾eleli da se pojave pred kamerama.

Drugi upisni rok za preostala mesta na fakultetima trajaæe od 1. do 19. septembra.

Prirodne nauke nisu popularne

Dok za medicinske i dru¹tvene fakultete vlada veliko interesovanje, fakulteti prirodnih nauka ne uspevaju da popune ni bud¾etske kvote, pi¹e "Danas“.

Profesori fakulteta sa kojima je "Danas“ razgovarao ka¾u da je slabo interesovanje za prirodne nauke posledica stanja u kojem se nalazi srpska industrija, dok studenti istièu da je najveæi problem u neinformisanosti srednjo¹kolaca o moguænostima koje im ti fakulteti pru¾aju.

Predsednik Srpskog hemijskog dru¹tva, dr Bogdan ©olaja, nada se da æe diplomcima fakulteta prirodanih nauka biti omoguæeno da nastave da se usavr¹avaju na pravu ili ekonomiji, navodeæi da su profesije pravnika ili ekonomista potkovanih znanjima iz hemije, biologije ili fizike, veoma tra¾ene na Zapadu.

Predsednik saveza studenata Fizièkog fakulteta Ranko Markoviæ ka¾e da mnogi srednjo¹kolci prirodne nauke vezuju za moguænost da predaju u ¹koli, a poznato je da plate prosvetnih radnika nisu visoke, dok student prodekan istog fakulteta Èedomir Beliæ smatra da je problem u profesorima fizike osnovnih i srednjih ¹kola koji su nezainteresovani da ovu nauku predstave i da je populari¹u meðu ðacima.