Budjavi sirevi - bezbedni ili ne?

Started by Masha, 19-05-2007, 13:44:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Buðavi sirevi - bezbedni ili ne

Da li je dovoljno da kada se na siru pojavi buð, odseèete buðav deo, a ostatak sira pojedete, ili bi trebalo da bacite ceo sir, obja¹njava britanski nutircionista Majkl Milford.

To sve zavisi od sira koji imate. Buð je u stvari mno¹tvo mikroorganizama koji izgledaju kao niti koje se skrivaju u hrani ili namirnicama koje su pogodne za njihovo razvijanje. U najveæem broju sluèajeva, buð je potpuno bezopasna. Ona se èak koristi u pravljenju mnogih vrsta nejpopularnijih sireva, kao ¹to su rokfor, gorgonzola, bri i kamember. Ali bitna razlika je u tome ¹to je buð na tim sirevima deo proizvodnje. Ukoliko je pak reè o obiènom kaèkavalju i belom siru, trebalo bi da znate da buð mo¾e da bude opasna i da se u njoj najèe¹æe kriju opasne bakterije kao ¹to su salmonela, e¹erihija koli, listerija i brucela. Kada je reè o tvrdim sirevima, dovoljno je da odseèete buðav deo, ali kada je reè o mekim sirevima, ukljuèujuæi i beli sir, trebalo bi da bacite ceo sir. Na primer, ako se buð pojavi na tvrdim sirevima ko ¹to je èedar, kolbi, romano, dovoljno je da odseèete buðav deo. I pri tom budite pa¾ljivi da prilikom seèenja no¾em ne dohvatite deo inficiran buði, a kada zavr¹ite, spakujte sir u krpu i stavite ga u fri¾ider.

Spreèite pojavu buði
Da biste spreèili pojavu buði na siru pratite, sledeæe savete:
-Dr¾ite sir i sva jela od sira u plastiènim posudama.
-Sir uvek dr¾ite u fri¾ideru, nemojte da ga dr¾ite du¾e od dva sata na sobnoj temperaturi.
-Takoðe nemojte da jedete sir od nepasterizovanog mleka. Nepasterizovano mleko i sir napravljen od njega mogu da sadr¾e ¹tetne bakterije i nisu bezbedni za jelo ili kuvanje.

izvor www.blic.co.yu