Vojna policija tra¾ila Ratka Mladiæa

Started by Bred, 16-05-2007, 15:01:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: T. Markoviæ - Subota, A. ®. Ad¾iæ, N. Erac | 16.05.2007 - 10:37

BEOGRAD - Pedesetak vojnih specijalaca juèe je tra¾ilo Ratka Mladiæa u zgradi Vojno stambenog-hotela u Deligradskoj ulici u centru Beograda. Akcija razotkrivanja skloni¹ta najtra¾enijeg ha¹kog optu¾enika trajala je ceo dan. Naredba o pretresu doneta je po predlogu koji je u ponedeljak podnelo tu¾ila¹tvo zbog sumnje da se Mladiæ krije na ovoj adresi.

Dojava stigla iz Haga
Akcija lociranja Ratka Mladiæa u hotelu u Deligradskoj zapoèeta je po dojavi iz ha¹kog Tu¾ila¹tva koja je poslata pre deset dana, saznaje „Blic“. Hotel je nakon toga stavljen pod prismotru Vojne bezbedonosne slu¾be, Mladiæ,meðutim, nije primeæen.
T. N. Ð.
Pretres je, kako saznaje „Blic“, izvre¹en po nareðenju Milana Dilpariæa, sudije Istra¾nog odeljenja ratne zloèine Okru¾nog suda u Beogradu. Pedesetak policajaca je upalo u hotel oko 11 sati i za samo nekoliko minuta blokiralo pet spratova zgrade, podrum i suturen hotela, a zatim je usledio pretres. Stanarima zgrade, uglavnom vojnim izbeglicama iz Krajine i Hrvatske, nareðeno je da izaðu u hodnik. Specijalci su izvr¹ili detaljan pregled i fotografisali sve prostorije. Meðutim, juèe nije bilo zavniènih informacija da li je policija prona¹la bilo kakav dokaz da se Ratko Mladiæ krije u ovom hotelu. Kako „Blic“ saznaje, nije naðeno ni¹ta ¹to bi ukazivalo na to.
Interesantno je da je ispred ulaznih vrata nekoliko stanova, èiji stanari nisu bili kod kuæe, ceo dan stajalo po nekoliko policajaca. Na vrata je zalepljeno re¹enje o zabrani ulaska, a prema poslednjim najavama, policija æe pretres tih stanova obaviti kasno uveèe, èak i bez prisustva stanara.

Vukèeviæ: Tra¾imo Mladiæa
Vladimir Vukèeviæ, tu¾ilac za ratne zloèine, juèe ujutru izjavio je da æe javnost uskoro biti obave¹tena o rezultatima rada tima za sprovoðenje Akcionog plana i ponovio da se ne prekidaju napori na lociranju preostalih ha¹kih optu¾enika koji se nalaze na slobodi.
Portparol Tu¾ila¹tva za ratne zloèine Bruno Vekariæ izjavio je sinoæ da u vojnom objektu u Deligradskoj ulici nije pronaðena ni jedna osoba koju tra¾i Ha¹ki tribunal.
Ministarstvo odbrane saop¹tilo je sinoæ da je na osnovu naredbe istra¾nog sudije Okruznog suda u Beogradu, Veæa za ratne zloèine, Vojna policija izvr¹ila pretres objekta u Deligradskoj ulici u Beogradu. „Utvrðeno je da se u tom objektu ne krije nijedno od lica optu¾enih pred Ha¹kim tribunalom“, pi¹e u saop¹tenju Ministarstva odbrane.
Trag koji je Tu¾ila¹tvo za ratne zloèine doveo do ovog hotela, prema nezvaniènim informacijama, je bratanac Ratka Mladiæa, Goran. On je èesto dolazio u posetu porodici jednog ratnog vojnog invalida. Ime Gorana Mladiæa ostalo je zabele¾eno u evidenciji ulazaka u vojni kompleks, ¹to je i izazvalo sumnju o lokaciji na kojoj se krije biv¹i komandant Vojske Republike Srpske.
Na ulazu u hotel, koji se nalazi u sklopu Vojne jedinice „Dedinje“, juèe popodne ni¹ta nije ukazivalo da se iza kapija odvija potraga za najtra¾enijih ha¹kim beguncem. Samo nekoliko vojnih policajaca obezbeðivalo je ulaznu kapiju u objekat.
Stanari hotela, meðutim tvrde da se prava drama odvijala sa druge strane zgrade, a koja nije mogla da se vidi iz Deligradske ulice.
- I¹li su od stana do stana. Bukvalno su upadali unutra. Rekli su nam da tra¾e Mladiæa. Nismo mogli da verujemo ¹ta se de¹ava. Izveli su nas u hodnik. Nisu dozvolili èak ni bolesnim ljudima da se vrate u stanove. Negde su bila samo deca, potpuno izbezumljena od straha - ka¾u stanari za „Blic“.
Iz dvori¹ta hotela u Deligradskoj ulici sinoæ, nekoliko minuta posle22 sata, vojna policija je izvezla èetiri d¾ipa i dve „marice“ sa otvorenim vratima, kako bi novinari mogli da vide da u njima nema nikoga. Izlazak vozila pratili su povici grupice pristalica Mladiæa koji su preko megafona uzvikivali imena Ratka Mladiæa, Vojislava ©e¹elja, pa èak i preminulog Slobodana Milo¹eviæa.
Upravnik vojnog hotela, Dane Æirkoviæ rekao je da su kljuèevi svih stanova bili na recepciji, da je policija saèekala stanare koji nisu bili u zgradi kako bi u njihovom prisustvu otkljuèali vrata i u¹li u stanove. On se zahvalio novinarima i zatvorio vrata zgrade.
Izmoreni stanari koji su bili u dvori¹tu, ¾alili su se na celodnevno maltretiranje.
- Najednom su do¹li i upali u hotel. Evo, idem da saèekam dete i ne znam gde bih noæas da nisu oti¹li. Nikada ranije ovako ne¹to nije se de¹avalo u hotelu- rekla je jedna od stanarki.
Njene kom¹ije su obja¹njavale da je ipak bilo obijanja stanova.
- Èekali su do deset sati vlasnike koji su oti¹li iz zgrade, a nisu ostavili kljuèeve na recepciji. Ljudi su verovatno van grada, pa kako se do naznaèenog vremena nisu pojavili, obili su njihove stanove- rekao je jedan od stanara.

blic