Ged¾eti za rekreaciju

Started by Korisnicko Ime, 20-05-2007, 12:44:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Dejan Bizinger me je zamolio da napi¹em kratak èlanak o ged¾etima koji se koriste pri treningu, tj. koji mogu da se koriste pri bilo kojoj formi treninga - od nekoga ko ¾eli da skine par kilograma pa do spremanja za olimpijske igre. Odmah sam seo da pi¹em pa sam shvatio da u stvari mogu da napi¹em knjigu o ged¾etima koje koristim i koje bih ¾eleo da koristim. Na kraju sam morao da skratim listu na samo par koji su najpraktièniji i skoro obavezni.

Ali prvo bih objasnio moj stav prema sportu tj treningu. Pre par godina sam se na¹ao u situaciji gde sam imao 30kg vi¹ka i nisam mogao da potrèim za autobusom. Skinuo sam vi¹ak kilograma kroz trèanje i male promene u ishrani. To je bio lak¹i deo. Problem je bio kako zadr¾ati te¾inu i onda sam poèeo da se rekreativno bavim triatlonom. Zaposlio sam trenera i poèeo da treniram za specifiène trke. Sada su te trke narasle do Ironman distanci ¹to me dodatno motivi¹e.

Kao osnovni princip za dugoroènu kondiciju i zdravu te¾inu smatram treniranje sa planom koji podrazumeva neki cilj kao ¹to je takmièenje. Sportovi izdrzljivosti kao trèanje su najpraktièniji i najefikasniji ali isti princip mo¾e da se primeni i u bilo kom sportu.

Ako se taj princip, planirani trening sa ciljem prati, onda ovi ged¾eti imaju smisla jer veæina njih slu¾i za merenje intenziteta i proveru napretka. Ako ne postoji ciljni planirani trening gadgeti mogu da pomognu ali nisu u potpunosti iskori¹æeni. Znaèi, ged¾eti su samo mali dodatak celoj prièi koja se sastoji najvi¹e iz plana za trening i cilja treninga.

Evo par ged¾eta koje bih preporuèio kako poèetnicima tako i iskusnim sportistima.

Polar Pulsmetri



Firma Polar je prva poèela da proizvodi pulsmetre - satove koji iz pomoæ trake koja se stavi oko grudi mere puls. Kroz merenje pulsa mo¾e da se veoma precizno odredi intenzitet treninga ¹to smanjuje preoptereæenje i povrede i omoguæava precznu komunikaciju izmeðu trenera i rekreativca tj. sportiste. Npr. trener mo¾e da zada trening od 30 min trèanja na pulsu izmedju 140 i 150 otkucaja u minuti i to je veoma savr¹eno precizno i ne ostavlja prostor za gresku u odnosu na termin “lagano trèanje” koje je previse apstraktno. Kao ¹to i sami znate dosta ljudi kada trèi lagano u stvari trèi veoma brzo i zato im je te¹ko da trèe du¾e od 10-ak minuta. Ako kupujete Polar pulsmetar preporuèio bih vam da uzmete kompleksniji model jer æe vam apetiti za vi¹e funkcija brzo porasti.

Tanita Body Composition vage




Tanita vaga mo¾e da meri procenat masti i procenat mi¹iæa u telu. Ovaj naèin merenja ima mnogo vi¹e smisla nego samo merenje ukupne te¾ine tela. Ako imate uvid ¹ta zaista èini va¹u ukupnu te¾inu tela mo¾ete da podesite bolje va¹ trening i uèinite ga efikasnijim i, takoðe, mo¾ete bolje da pratite promene. Npr. odnos masti i mi¹iæa u telu mo¾e da se promeni ali te¾ina mo¾e da ostane ista. Takoðe, te¾ina mo¾e da poraste ali uz Tanita vagu mo¾ete da zakljuèite da je u pitanju dodatna voda a ne masne naslage. Ovo je veoma korisno sportistima koji ¾ele da pobolj¹aju izgled svog tela jer izgled vi¹e zavisi od procenta masti nego od ukupne tezine (sami bilderi nisu te¹ki nego imaju nizak procenat masti). Ako kupujete Tanita vagu pazite da kupite onu koja meri procenat masti i vode.

Ipod Shuffle



Apple i Nike su izbacili na tr¾i¹te Nike Plus ali ja bih vam radije preporuèio Ipod Shuffle. Shuffle je minijaturni mp3 player koji mo¾e da sadr¾i oko 250 pesama. Nike Plus ima dodatne opcije vezane za trèanje koje mere preðeni put i imaju internet community, ali Nike Plus radi samo sa Ipod Nano koji je veoma nepraktièan za no¹enje pri treningu, specijalno ako trèite. Ipod Shuffle je toliko mali da vam nikada neæe smetati. Mana je ¹to nije vodootporan tako da oni koji se puno znoje mogu da ga o¹tete znojem. Takoðe, ako slu¹ate muziku dok trenirate budite sigurni da je muzika toliko tiha da mo¾ete sve da cujete iz okoline. Ako trèite kroz grad preporuèio bih vam da ne slu¹ate muziku nego samo kada ste u bezbednoj situaciji (park ili druga situacija bez saobraæaja). Slu¹anje muzike na biciklu je veoma opasno.

Internet



Internet je, kao i za sve, ogroman izvor informacija, ali jo¹ uvek veoma zapostavljen kada je u pitanju rekreativni sport. Moj predlog je da stalno istra¾ujete, tra¾ite nove sajtove, portale i blogove. Da sve informacije proverite vi¹e puta. Postepeno æete se izve¹titi u nala¾enju kvalitetnih informacija i to æe vam dati puno prednosti pri treningu. Uvek mogu da vam predlo¾im sajt sportskog kluba Hermes koji je posveæen ba¹ rekreativnim sportovima izdr¾ljivosti (trèanje, biciklizam, plivanje, triatlon...).

Nikola To¹iæ je dizajner, umetnik i rekreativni sportista, zaljubljen u internet.

B92