Kontraceptivna pilula za prekid menstruacije

Started by AquArius, 24-05-2007, 16:48:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Kontraceptivna pilula za prekid menstruacije


Amerièka Uprava za kontrolu lekova i prehrambenih proizvoda (FDA) odobrila je prodaju "Librela" (Lybrel), prve kontraceptivne pilule amerièke farmaceutske kompanije "Vajet" (Wyeth (http://www.wyeth.com/news?nav=display&navTo=/wyeth_html/home/news/pressreleases/2007/1179876879334.html)), koja prekida menstrualne cikluse kod ¾ena.

Efikasnost i bezbednost "Librela" utvrdjena je na osnovu klinièkih ispitivanja sprovedenih na vi¹e od 2.400 ¾ena starosti od 18 do 49 godina.

®ene koje budu koristile "Librel" prvo æe imati slabija krvarenja ili iznenadne odlive krvi koji æe posle godinu dana kori¹æenja medikamenta postajati sve redji, da bi na kraju mestruacija potpuno izostala.

Upozorava se, medjutim, da "Librel" mo¾e biti podjednako opasan kao i klasiène kontraceptivne pilule, jer poveæava opasnost od formiranja krvnih ugru¹aka, pa time i srèanih napada i ¹loga.

"Librel" sadr¾i i upozorenje u kojem je istaknuto da poveæava opasnost od kardiovaskularnih oboljenja kod ¾ena pu¹aèa, zbog kombinacije hormona estrogena i progesterona koju sadr¾i.

Nova kontraceptivna pilula prodaje se u kutijama od 28 tableta koje sadr¾e 90 mikrograma progesterona i 20 mikrograma estrogena.

Za razliku od ostalih pakovanja kontraceptivnih pilula èije kori¹æenje traje 28 dana, "Librel" ne sadr¾i tablete placeba koje se uzimaju tokom èetiri do sedam dana trajanja menstrualnog ciklusa, tako da ¾ene i u tom periodu nastavljaju da uzimaju kontraceptivno sredstvo.

(Tanjug)

nasty girl

jao zivote.... :wall: :wall: :wall:

jadan organizam zene koja to popije....