Zbog èega deca kradu?

Started by nasty girl, 15-04-2007, 13:04:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Nije nimalo prijatno kad saznate da je va¹e dete ne¹to ukralo. Briga roditelja je sasvim razumljiva jer se pla¹e za buduænost dece po¹to ih odmah vide kao kriminalce. Struènjaci ipak poruèuju da nipo¹to ne treba panièiti jer problem mo¾e da se re¹i. A da bi u tome uspeli, roditelji pre svega moraju da otkriju za¹to njihovo dete krade, a zatim da poku¹aju da sa njim uspostave odnos poverenja i bliskosti da bi mu ukazali na gre¹ku.
Struènjaci nagla¹avaju da svi roditelji treba da znaju da su u svakoj starosnoj grupi uzroci takvog pona¹anja razlièiti.
Kraða u pred¹kolskom uzratu ima specifiène karakteristike i to nije kraða u pravom smislu reèi. Meðu razloge koji teraju dete pred¹kolskog uzrasta da krade, psiholozi ubrajaju sledeæe:
Jaka ¾elja da se ne¹to poseduje (najèe¹æe igraèka) koju mali¹an ne mo¾e da savlada. Dete vidi novu igraèku kod vr¹njaka i po¹to o takvoj istoj veæ dugo ma¹ta, ne mo¾e da joj odoli i, kad niko ne gleda, hitro je uzima i nosi kuæi. Uzrok takvog postupka se krije u svesti deteta tog uzrasta: za njega su pojmovi „moje“, „tvoje“, „tuðe“ apstraktni. Recimo, dvogodi¹njak ili trogodi¹njak jo¹ nije u stanju da shvati ¹ta je to svojina i zato je ubeðen da sve na svetu pripada njemu, pa se zato ne uste¾e da u gostima ili parku prisvoji sve ¹to mu se sviða. Naravno, takvog mali¹ana neæemo nazvati lopovom, veæ æemo mu strpljivo objasniti da je igraèka tuða i da zato ne sme da je nosi kuæi. Roditelji æe u tom uzrastu svom mezimcu vi¹e puta morati da skrenu pa¾nju na tu ¾ivotnu èinjenicu.
®elja da bli¾njima (najèe¹æe roditeljima) ne¹to pokloni. Taj uzrok je takoðe povezan s neshvatanjem da kraða predstavlja ne¹to nedozvoljeno. Dete ¾eli da obraduje mamu i ne shvata da u tome ima ne¹to lo¹e.
®elja da na sebe skrene pa¾nja vr¹njaka kao vlasnik neke posebne stvari.
®elja da kazni druga ili mu se zbog neèega osveti.
Sa ¹est-sedam godina detetu je veæ stalo da se izbori za svoj polo¾aj u dru¹tvu vr¹njaka i svesno nastoji da postigne ¾eljeni cilj, èesto pri tom ne birajuæi sredstva. De¹ava mu se da je taj cilj, radi koga dete krade, toliko va¾an da potiskuje strah od kazne. Na primer, dete krade da privuèe pa¾nju drugova: ne mo¾e da se uklopi u dru¹tvo u vrtiæu, ¹koli ili dvori¹tu, pa uzima od roditelja novac da bi kupio, recimo, slatki¹e i poèastio drugare. Tako skreæe na sebe pa¾nju i stièe njihovu zahvalnost, do èega mu je toliko stalo. U takvom sluèaju roditelji moraju da se pozabave uzrokom - a ovde je uzrok nizak stepen samopo¹tovanja i uverenje mali¹ana da æe ga vr¹njaci ceniti samo ako ne¹to ima. Dakle, s detetom treba porazgovarati o prijateljstvu i objasniti mu kako da se upozna s novim drugovima i kako da ih zainteresuje.
©to je dete starije, to je problem kraðe slo¾eniji. Ono ¹to je u ranom detinjstvu bila gre¹ka ili sluèajna epizoda, kod tinejd¾era je svestan korak ili, jo¹ gore, ¹tetna navika. Ipak, ne treba zaboravljati da deèak ili devojèica sa 13 godina jo¹ uvek nisu svr¹eni ljudi i pre nego ¹to osudite va¹e dete, poku¹ajte da shvatite njegove motive.
Svr¹en èin jo¹ uvek nije krivica. Neretko se de¹ava da je adolescent silom ili lukavstvom uvuèen u zaèarani krug. Roditelji treba da znaju da su meðu tinejd¾erima èeste takozvane krade presti¾a, da bi se zadr¾ao status u grupi i da bi dete ostalo prihvaæeno. ©ta god da je razlog, roditelji moraju da pru¾e detetu jo¹ jednu ¹ansu. I jo¹ jednu, ako treba. Vera u vlastito dete je kljuè za promenu njegovog pona¹anja. Jer, ka¾u psiholozi, kraða najèe¹æe predstavlja signal koji pokazuje da va¹em detetu nedostaju ljubav i pa¾nja.

Blic

Darker

Ma èista radoznalost! i uzbuðenje ¹to se èini ne¹to zabranjeno. I to ¹to æe¹ biti faca u dru¹tvu;-)

Smrda

pa pitanje je da li su jednom probali
ili su kleptomani..
za ovo prvo se slazem sa tobom D
a za ovo drugo....

Masha

Kleptomanija uopste nije naivna tako da u slucaju da se dete cesto hvata za tudje stvari treba celoj toj prici ozbiljno prici.

katarina

Zbog sira i vojne muzike!