Gel od sopstvene krvi ubrzava zarastanje rana

Started by tarantulica, 26-05-2007, 11:47:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarantulica



Gel od sopstvene krvi ubrzava zarastanje rana

Tretman rana na ko¾i gelom napravljenim od sopstvene krvi pacijenta ubrzava njihovo zarastanje, otkrili su struènjaci s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sinsinatiju.

Na malom uzorku od svega osam ispitanika, tim na èelu sa dr Dejvidom Homom ustanovio je da rane na koje je lokalno nano¹en pomenuti gel kod istih osoba zarastaju za oko 10 odsto br¾e nego one tretirane antibiotskom ma¹æu.

Ukoliko ¹ira istra¾ivanja potvrde rezultate ove studije to bi znaèilo da bi i pacijenti posle hirur¹ke intervencije mogli br¾e i s manje komplikacija da napuste bolnicu zahvaljujuæi samoisceljujuæim potencijalima organizma.

Ovaj metod bio bi od naroèite koristi za dijabetièare ili pacijente posle hemoterapije, èije rane ote¾ano zarastaju.

U pomenutom istra¾ivanju dobrovoljno su uèestvovale èetiri ¾ene i èetiri mu¹karca, na èijoj je svakoj butini napravljeno po pet malih rana. Samo rane na jednoj butini leèene su gelom na bazi sopstvene krvi. Te rane su zacelile dva do tri dana ranije u odnosu na oubièajenih 28 do 30 dana.

Istra¾ivaèi iz Sinsinatija su pomenuti gel napravili preradom krvi ispitanika u koncentrovanu plazmu sa znatno uveæanim sadr¾ajem trombocita, koji su od kljuène va¾nosti za zgru¹avanje krvi i proteina koji omoguæavaju zarastanja. U ovaj krvni gel nije dodavana nikakva strana supstanca, nagla¹avaju amerièki struènjaci.

(Tanjug)




Premali uzorak da bi bio relevantan...
Ali ideja mi se dopada... :cvet