Poèinje sudjenje drumskoj mafiji

Started by Roben, 28-05-2007, 08:13:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Poèinje sudjenje drumskoj mafiji

Sudjenje optu¾enima za zloupotrebe la¾nim karticama za naplatu putarine poèinje danas, pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Za zloupotrebe u naplati putarine optu¾eno je vi¹e od 60 osoba, koje se terete za prisvajanje vi¹e miliona evra dobiti izdavanjem la¾nih kartica za naplatu putarine, izjavila je portparol Specijalnog suda Maja Kovaèeviæ Tomiæ.

Prvobitna optu¾nica teretila je 53 osobe za zloèinaèko udru¾ivanje i prisvajanje vi¹e od 6,5 miliona evra u periodu od 1. jula 2004.godine, iz naplate putarine na auto-putu Beograd - Ni¹. Za delo za koje se optu¾eni terete, propisana je kazna du¾a od tri godine.

Grupa je, prema optu¾nici, delovala od sredine 2004. godine do sredine maja 2006. godine, i u nju su ume¹ani rukovodioci "Puteva Srbije", koji su imali razradjenu mre¾u saradnika na dve glavne rampe auto puta Beograd - Ni¹, naplatnnoj rampi u Bubanj potoku i naplatnoj rampi Trupale, takozvani "Nais".

Oni se terete da su organizovali sistem ¹tampanja duplih kartica za naplatu putarine i to samo za ¹lepere stranih registarskih tablica, devetu kategoriju, u kojoj su putarine najskuplje.

Jedan od radnika preduzeæa koji je odr¾avao hardver izradio je softver koji je omoguæio da se naplata ne registruje i da se premosti zvanièna evidencija naplate preduzeæa "Putevi Srbije".

Tako su za jedno teretno vozilo stranih registarskih oznaka ¹tampali i izdavali dve kartice sa istim serijskim brojem, pri èemu su jednu karticu naplaæivali i prikazivali kroz zvanièni sistem naplate preduzeæa, a drugu nisu evidentirali, nego su protivpravno prisvajali iznos putarine, ¹to je u to vreme bilo 6.500 dinara po kamionu.

To je u praksi znaèilo da jedan kamion stranih oznaka uzima karticu u Ni¹u, èija se naplata u Beogradu protivpravno prisvaja, a potom se ista kartica u Ni¹u ponovo izdaje drugom vozaèu ¹lepera stranih oznaka i evidentira se naplata te kartice.

Grupa je, prema navodima tu¾ila¹tva, imala veoma dobar softver koji joj je omoguæavao da se deo naplaæenog novca ne evidentira zvanièno, i koji joj je zapravo omoguæavao da prisvoje taj neevidentirani deo novca.

Jedan od okrivljenih je konstruisao posebne kablove sa prekidaèem koji se prikljuèuju na takozvani gornji i donji distributer karata i omoguæava ¹tampanje duplih kartica istog serijskog broja, a zatim poseban kabl koji na mestu naplate iskljuèuje detektor, registrator prolaska, i omoguæava inkasantu podizanje rampe bez registrovanja prolaska vozila.

Istovremeno, u raèunarski sistem je instaliran ilegalni program pomoæu kojeg je moguæe izdavanje priznanice o naplati putarine bez registrovanja te radnje u sistemu.

(Beta)