Zlatna palma 2007.

Started by Korisnicko Ime, 19-04-2007, 13:10:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Kventin Tarantino i Gas Van Sant nalaze se meðu rediteljima koji se nadaju da æe ove godine odneti glavnu nagradu Kanskog filmskog festivala.

Hongkon¹ki reditelj Vong Kar Vaj, koji je predsedavao pro¹logodi¹njim kanskim ¾irijem, takoðe je u trci za nagradu za "My Blueberry Nights" njegov prvi film na engleskom jeziku.

U filmu "My Blueberry Nights" glavne uloge tumaèe Natali Portman, D¾ud Lou, Rejèel Vajs i Nora D¾ons.

Presti¾ni filmski festival ove godine biæe otvoren 16. maja.

Tarantinov film "Death Proof", jedan od dva horora obuhvaæena zajednièkim nazivom "Grindhouse", kao i Van Santov "Paranoid Park" biæe sa jo¹ 19 drugih ostvarenja u trci za Zlatnu palmu.

Predsednik takmièarskog ¾irija, koji æe odluèiti ko æe osvojiti Zlatnu palmu, ove godine biæe britanski reditelj Stiven Frirs (Kraljica).

Povodom 60. godi¹njice festivala u Kanu biæe prikazan i specijalni serijal kratkih filmova na temu "Odlazak u bioskop", koje su uradili neki od najveæih svetskih reditelja, meðu kojima su braæa Koen, Roman polanski, Lars fon Trir i Alehandro Gonzales Inaritu.

Pro¹logodi¹nja Zlatna palma dodeljena je filmu "Vetar koji nji¹e jeèam" britanskog reditelja Kena Louèa.

b92

Roben

Kusturica u potrazi za treæom Zlatnom palmom

Film "Zavet" srpskog reditelja Emira Kusturice je medju 22 filma takmièarskog programa tradicionalnog filmskog festivala u Kanu, koji æe ove godine biti odr¾an od 16. do 27. maja, saop¹tili su u èetvrtak organizatori na konferenciji za novinare u Parizu.

Predsednik festivala ®il ®akob saop¹tio je novinarima da æe ovogodi¹nje jubilarno, 60. izdanje kanskog festivala biti “posebno” i da æe ova godi¹njica biti obele¾ena “drugaèije od prethodnih”.

On je insistirao na me¹avini “tradicioanlog i modernog” u programu festivala, na velikim filmskim imenima, ali i na novim, nepoznatim talentima.

Ovogodi¹nji festival ima, kako je rekao, misiju da novim, mladim generacijama prenese istorijsko kulturno nasledje i da im ga "stavi ga na raspolaganje".

Ovu ambiciju organizatora dobro ilustruje takmièarski program u kojem su velika imena poput braæe Koen, Kventina Tarantina, Vonga Kara Vaja ili Aleksandra Sokurova, ali i 13 novih autora iz Nemaèke, Austrije, Francuske i Madjarske.

Kusturica dolazi u Kan dve godine nakon ¹to je predsedavao ¾irijem najslavnije filmske smotre na svetu. Srpski reditelj ulazi u konkurenciji za Zlatnu palmu filmom “Zavet”, tri godine po¹to je u takmièarskom programu uèestvovao s filmom “®ivot je èudo”.

Kusturica je medju retkim rediteljima kome je po¹lo za rukom da dva puta osvoji najveæe priznanje ovog presti¾nog filmskog festivala - 1985. godine za film “Otac na slu¾benom putu” i 10 godina kasnije za “Podzemlje”.

®irijem, u kojem je i ovogodi¹nji dobitnik Nobelove nagrade za knji¾evnost, Turèin Orhan Pamuk, predsedava britanski reditelj Stiven Frirs.

U programu nazvanom Sinefondacija, na kojem æe biti predstavljeni filmovi najmladjih reditelja, pojaviæe se i Srbin Pavle Vuèkoviæ, koji je 2003. godine osvojio prvu nagradu u istom programu za kratkometra¾ni film “Bezi, zeko, be¾”». On æe se godine, kao predstavnik Fakulteta filmskih umetnosti u Beogradu, pojaviti sa svojim novim filmom, “Minus”.

Filmovi koji æe biti prikazani u toj selekciji - èesto plod raznovrsnih koprodukcija - odslikavaju tendenciju u kojoj filmovi nastaju kao plod saradnje filmskih stvaralaca iz raznih zemalja, pa ih je zato te¹ko svrstati u nacionalne kategorije.

Amerièki reditelji biæe i ove godine prisutni u Kanu u prilièno velikom broju. Tu je Stiven Sodeberg, a tu je i Majkl Mur, dobitnik Zlatne palme za 2004. godinu za dokumentarni film o 11. septembru "Farenhajt 9/11", koji æe ove godine u Kanu predstaviti svoj novi film.

©ezdesetogodi¹njica kanskog festivala biæe proslavljen filmom “Svakom svoj bioskop”. To je delo saèinjeno od 33 kratka "filma o filmu", na kojem je radilo 35 reditelja. Film æe biti prikazan 20. maja.

Tradicionalne kanske “filmske èasove” ove godine æe davati Martin Skorseze i David Kronenberg.

(Tanjug)

hulio_salinas

14. maj 2007.|Izvor: B92.kultura
Kanski festival slavi 60. roðendan

Kanski filmski festival proslaviæe 60. roðendan, a kako bi ovaj jubilej bio na pravi naèin obele¾en na crvenom tepihu pojaviæe se niz velikih filmskih imena.



Festival æe 16. maja otvoriti Vong Kar Vajov prvi film na engleskom jeziku "My Blueberry Nights" u kome glume pevaèica Nora D¾ons (Norah Jones), britanski glumac D¾ad Lou (Jude Law) i glumica Natali Portman (Natalie Portman).

U glavnoj, takmièarskoj kategoriji festivala nalazi se preko 20 filmova renomiranih reditelja, meðu kojima i "Zavet" Emira Kusturice, kao i ostvarenja Tarantina, braæe Koen, Van Santa i Sokurova.

Kritièari su ovogodi¹nju selekciju veæ proglasili za jednu od najjaèih u skorijoj istoriji.

Jedan od vodeæih filmskih kritièara i veteran ¹to se ocenjivanja ostvarenja u Kanu tièe, Mark Kazins (Mark Cousins), izjavio je: "Mislim da je ovo kanska selekcija koja me je najvi¹e uzbudila u proteklih deset godina."

"To je pre svega zbog velièina kao ¹to su Van Sant, Kusturica i Vong - ovo su veliki reditelji koji veæ godinama konstantno isporuèuju kvalitetne filmove."

U konkurenciji za Zlatnu palmu, pored ovih, nalaze se i ne¹to manje poznati reditelji kao ¹to su Francuskinja Katerin Breja (Catherine Breillat) i njen sunarodnik Kristof Onore (Christophe Honore), kao i Kim Ki-duk i Li Èang-dong iz Ju¾ne Koreje, Kristijan Mungiu iz Rumunije (Cristian Mungiu) i Ulrih Zajdl iz Austrije (Ulrich Seidl).

Premijeru u Kanu ove godine imaæe i "Oceans 13", nastavak holivudskog blokbaster serijala, u kome igraju D¾ord¾ Kluni (George Clooney) i Bred Pit (Brad Pitt). Anðelina D¾oli (Angelina Jolie) promovisaæe novi film "A Mighty Heart" koji je zasnovan na prièi o ubijenom novinaru Danijelu Perlu (Daniel Pearl 1963. - 2002.).

Nekoliko filmova koji æe biti prikazani ima izrazitu politièku poruku, poput dokumentarca Majkla Mura "SiCKO" o amerièkom zdravstvenom  sistemu. Mur je 2004. godine osvojio Zlatnu palmu u Kanu za svoj provokativni dokumentarni film "Farenheit 9/11". Takoðe, srcolomac Leonardo di Kaprio predstaviæe svoj anga¾ovani dokumentarac o za¹titi ¾ivotne sredine "The 11th Hour".

Na ovogodi¹njem Festivalu neæe biti velikih filmskih naslova, kao ¹to je to bio sluèaj 2005. godine kada su prikazani "Ratovi zvezda" ili 2006. godine kada je publika mogla da pogleda "Da Vinèijev Kod".

©to se muzièke tematike tièe, oèekuje se da æe Martin Skorceze predstaviti iseèke iz dokumentarca o Rolingstonsima, a biæe prikazana i ostvarenja "Control" o Ianu Kertisu iz Joy Division i "The Future is Unwritten" o D¾ou Strameru iz grupe The Clash. Pevaè grupe "U2"  Bono prisustvovaæe projekciji filma o njegovom sastavu "U2 3D".

Pored Kusturièinog filma publika u Kanu moæiæe da vidi i radove jo¹ èetiri autora iz Srbije: u okviru programa “Cinefondation” biæe prikazani kratki igrani film "Minus" Pavla Vuèkoviæa, kratki filmovi "Nastup" Katarine O' Hern i "Yin" Nemanje Valjareviæa u okviru programa “Short Film Corner”, dok æe dugometra¾ni animirani film "Film noar" (Film Noir) Rista Topaloskog i Srðe Peneziæa, biti predstavljen u okviru filmskog marketa (Marche du Film).

Festival æe trajati do 27. maja.

Predsednik takmièarskog ¾irija, koji æe odluèiti ko æe osvojiti Zlatnu palmu, ove godine biæe britanski reditelj Stiven Frirs (Kraljica).

U ¾iriju se nalaze jo¹ i glumice Toni Kolet, Megi Èeng, Maria De Medeiros i Sara Puli, reditelji Marko Belokio, Mi¹el Pikoli i Abderahman nono3ko, kao i pisac - dobitnik Nobelove nagrade za knji¾evnost - Orhan Pamuk.

Povodom 60. godi¹njice festivala u Kanu biæe prikazan i specijalni serijal kratkih filmova na temu "Odlazak u bioskop", koje su uradili neki od najveæih svetskih reditelja, meðu kojima su braæa Koen, Roman Polanski, Lars fon Trir i Alehandro Gonzales Inaritu.

Pro¹logodi¹nja Zlatna palma dodeljena je filmu "Vetar koji nji¹e jeèam" britanskog reditelja Kena Louèa.

Bred

Palma u Kanu rumunskom reditelju
Izvor: B92
Kan -- Zlatna palma, najva¾nija nagrada filmskog festivala u Kanu, ove godine oti¹la u ruke Kristijanu Munðuu.

Munðu je nagradu na 60. festivalu u Kanu dobio za ostvarenje "Èetiri meseca, tri nedelje i dva dana". Drugu najva¾niju nagradu, Gran pri, osvojila je Naomi Kavase za film "©uma u ¾alosti". Nagradu ¾irija za najbolji film osvojili su animirani film "Persepolis" Marjane Satrapi i Vinsenta Paronauda i ostvarenje "Silent Light" re¾isera Karlosa Regadosa.

Rumunski re¾iser osvojio je ¾iri niskobud¾etnim filmom koji se bavi ¾ivotom studentkinje koja, radeæi na crno, poku¹ava da skupi novac za prijateljicu koja treba da obavi nelegalan abortus. Sve se de¹ava u vreme poslednjih godina diktature Nikolea Èau¹eskua.

Kristijan Munðu planira da napravi jo¹ nekoliko filmova koji se bave ¾ivotom i dramama obiènih ljudi. "Najva¾nije je da uradim jo¹ jedan film s porukom, oji æe napraviti neku razliku. Za mene ovaj film u sebi nosi moralnu poruku. Znate, i pored nagrade, poruka filma mi je va¾nija. Nadam se da æe ljudi koji gledaju film razmisliti o svemu posle njega", ka¾e Munðu.

Amerièki reditelj D¾ulijan ©nabel osvojio je nagradu za najbolju re¾iju s filmom "Skafander i leptir", a specijalna nagrada povodom 60 godina festivala u Kanu uruèena je Gasu van Santu za ostvarenje "Paranoid Park".

Nagrade za najbolju mu¹ku i najbolju ¾ensku ulogu osvojili su Konstantin Lavronenko za ulogu u filmu "The Banishment" i glumica Jeon Do Jeon za ulogu u filmu "Secret Sunshine".