Presuda za ubistvo Zorana Ðinðiæa

Started by Girl, 22-05-2007, 07:30:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Girl

#15
Kakva pravda!? Pa, on se nije borio za to da bi se njegovim ubicama presudilo 40 god. A i nisu ti izvrsioci mogli da ga ubiju bez podrske iz vlasti, i ceo narod ( koji se da zaludeti ) su pripremali mesecima, godinama blateci ga, ponistavajuci njegov rad i viziju na to da njega treba ubiti, da je spijun i ostale gluposti. Ej! Zato, dok se ne promeni sistem, svest, razmisljanje ja stvarno necu osetiti da je bar njegov zivot ( tu mislim i na trud, rad, volju, pamet,.... ) vredeo.

Darker

Macane, daleko od toga da je pravda zadovoljena... Ali mislim da se ne mo¾e ni zadovoljiti...
Malo bi bolje bilo kad bi nalogodavci i inspiratori odgovarali, ali to je te¹ko dokazati;-)

Roben

Quote from: Darker on 24-05-2007, 22:06:08
Malo bi bolje bilo kad bi nalogodavci i inspiratori odgovarali, ali to je te¹ko dokazati;-)
добро а ко је то по вашем мишљењу

dirigent

Ko zna ... neverovatno da je Djiki bio toliko neoprezan kad nije pojacao svoju bezbednost posle `atentata` kod hale Limes.... Ili je bio ubedjen da bas sa svakim moze sve da istrguje...        Naknadna pamet je najlaksa...

Girl

Davno je predlozeno ko bi trebalo da bude saslusan iz vlasti, a nije. Zato svi i jure taj imunitet.

mikele

Ја се не слажем да је морао неко из власти да буде умешан,што не значи да нико из самог врха није умешан у све то.Могли су да имају најобичнијег шпијуна из његовог обезбеђења који ће да их обавештава где и када ће бити премијер.
Земунски клан,сам по себи је био толико моћан да су могли да рокну кога хоће без икакве помоћи некога из власти.
Па они су окретали по 5-10 милиона еура(долара како год хоћете)месечно :shock
То је била цела индустрија,тако да...
Али да поновим.Ово што сам написао не значи да ја мислим да нико из самог врха власти није био умешан у све ово.Али сви добро знамо да је то јако тешко доказати.

Bred

dobili su max zatvorske kazne? sta vi ocekujete?

Girl

Bred, DVOJICA su dobili maksimalne kazne.

pereca

Sta god.
I da su svi dobili max, njega nista nece vratiti.
I to je surova istina, a steta nenadoknadiva bilo kakvim kaznama.

Girl

To sto njega ne mozemo vratiti, ne znaci da ne treba poslati poruku svim istomisljenicima ubica Zorana da se ovde nesto promenilo. Mi bez njega moramo, a da bismo mogli, moramo da menjamo opste vidjenje ubistva. Treba ispitati politicku pozadinu, kad-tad, i da ovi iz zatvora ne odu pre nego sto treba.

Darker

Ima puno pitanja... Ko je stvarao atmosferu, da li je to bilo planski ili iz nemara, kako se Legija predao, za¹to nije istra¾eno gde se krio?
Legija je oduvek, sve radio u dogovoru sa vlastima, ¹to sa Milo¹eviæem, ¹to sa Ðikijem 5.og oktobra... Malo mi nelogièno zvuèi da kokne najva¾nijeg èoveka u zemlji, tek tako, zato ¹to su hapsili crvene beretke i slali ih u hag... Mislim, to ne oèekujem od tako disciplinovanog i proraèunatog èoveka, a vi?

Bred

da. to i mene "muci". nesto ima iza toga. verovatno to sto ima necemo nikad saznati...

Girl

Darker, ni ja, posebno sto se zna da postoje mnogi kojima je on smetao.

pereca

Nazalost, Bred je u pravu, neke stvari nikad necemo saznati.

Girl

''Javna diskusija o presudi za ubistvo premijera Zorana Ðinðiæa   

U organizaciji Centra za modernu politiku i Fondacije Heinrich Böll u Beogradu je 24. maja odr¾ana javna diskusija o presudi za ubistvo premijera Zorana Ðinðiæa. Razgovor je otvorila dr Vesna Pe¹iæ, predsednica Politièkog saveta i narodna poslanica Liberalno demokratske partije, ukazujuæi na nameru organizatora da, prireðujuæi sliène skupove i u buduænosti, otvori raspravu o najva¾nijim dru¹tvenim i politièkim temama u Srbiji. Dragoslav Dedoviæ, ¹ef regionalnog ureda Fondacije Heinrich Böll, najavio je buduæe aktivnosti dve organizacije i organizovanje novih diskusija i tribina do kraja godine.


Za temu prve javne diskusije odabrano je najakutelnije pitanje – znaèaj i efekti prvostepene presude neposrednim izvr¹iocima atentata na pokojnog premijera Zorana Ðinðiæa. Namera organizatora i uèesnika je bila da se otvore i razjasne nedoumice koje su se pojavile tokom èetvorogodi¹njeg suðenja pred Posebnim odeljenjem Okru¾nog suda, brojni pritisci i opstrukcije izvr¹ne vlasti tokom ovog suðenja i da se uka¾e na pitanja na koja u ovom postupku nije odgovoreno. Skup je poèeo retrospektivom karikatura Predraga Koraksiæa Koraksa koje na efektan naèin opisuju sve probleme sa kojima se srpsko dru¹tvo i naroèito sudsko veæe suoèavalo tokom suðenja.

Svoje stavove o procesu, njegovim rezultatima i moguæim koracima u utvrðivanju i sankcionisanju pune istine o ubistvu premijera, izneli su advokat Srða Popoviæ i autorka Pe¹èanika Svetlana Lukiæ.

Popoviæ je naroèito insistirao na kontinuiranoj akciji koja je bila usmerena na ugro¾avanje bezbednosti i ru¹enje ustavnog poretka i koja je trajala od oru¾ane pobune Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001. godine do ubistva premijera u martu 2001. godine. Osvræuæi se na potrebu da se ovaj veoma va¾an period i ulogu politièkih elita i delova bezbednosnih slu¾bi u njemu do kraja razjasne, Popoviæ je podsetio na obeæanje Specijalnog tu¾ioca za organizovani kriminal da æe, po okonèanju postupka koji je voðen pred specijalnim sudom, podiæi optu¾nicu protiv odgovornih za organizovanje i izvoðenje oru¾ane pobune JSO.

Uz ocenu da „puzajuæi dr¾avni udar koji je poèeo u novembru 2001. godine i dalje traje”, Popoviæ je javnost podsetio na podr¹ku koju su pobunjenici dobili od tada¹njeg predsednika SRJ Vojislava Ko¹tunice. Advokat Popoviæ je izrazio zabrinutost zbog poku¹aja da se utvrðivanje odgovornosti za ubistvo premijera Ðinðiæa i akcija koje su joj prethodili zavr¹i izricanjem presude neposrednim izvr¹iocima i svoj utisak da specijalni tu¾ilac Slobodan Radovanoviæ poku¹ava da izbegne pokretanje postupka i podizanje optu¾nice za oru¾anu pobunu pripadnika Jedinice za specijalne operacije.

Urednica emisije Pe¹èanik Svetlana Lukiæ posebno se bavila atmosferom u javnosti i meðu politièkim elitama pre ubistva premijera Ðinðiæa i tokom suðenja odgovornima za ovo krivièno delo. Podseæajuæi na pritiske na sud i ukupnu javnost, Svetlana Lukiæ je posebno govorila o pona¹anju medija u Srbiji tokom suðenja. Ona je ocenila da veæina medija veoma dugo uop¹te nije ukazivala na neprestanu opstrukciju suðenja koja je dolazila od najvi¹ih predstavnika izvr¹ne vlastu u vladi Vojislava Ko¹tunice. Oni koji su morali da ¹tite integritet suda i èitav postupak u ovom suðenju to nisu radili nego su dodatno ugro¾avali utvrðivanje istine i ka¾njavanje odgovornih. Dugo su svi problemi u voðenju postupka u javnosti obja¹njavani neefikasno¹æu suda umesto da se istra¾ivala pozadina pritisaka i institucionalnih poku¹aja da se suðenje omete.

Lukiæeva je podsetila na èinjenicu da se tek u poslednjih nekoliko dana o ovom suðenju govori kao o „istorijskom postupku” i da je to poku¹aj da se stavi taèka na utvrðivanje odgovornosti za atentat na premijera. Ocenjujuæi pona¹anje stranaka tokom suðenja, ona je kritikovala pona¹anje i pasivnost Demokratske stranke i njenu nespremnost da insistira na utvrðivanju potpune istine i spreèavanju opstrukcije procesa.''

Izvor: www.ldp.org.yu