Donirala jajne celije za svoju cerku

Started by Masha, 04-07-2007, 00:02:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Melani Boivin donirala jajne æelije za svoju æerku

®ena koja bi mogla da postane majka sopstvenom unuèetu

Majka sedmogodi¹nje devojèice Flavi Boivin koja je roðena sa retkim oboljenjem zbog kojeg neæe moæi da ima svoju decu, donirala je svoje jajne æelije za svoju æerku koja ih mo¾e iskoristiti kasnije u ¾ivotu kako bi imala sopstvenu porodicu.
Ukoliko devojèica odluèi da iskoristi majèine jajne æelije, postaæe prva ¾ena na svetu koja æe roditi svoju biolo¹ku polu sestru ili polu brata.
Devojèica Flavi Boivin roðena je sa retkim genetskim poremeæajem koji se naziva “Tarner sindrom” i koji pogaða jednu od 2000 roðenih devojèica. ®ene koje imaju takav genetski poremeæaj imaju samo nekoliko jajnih æelija od roðenja i ulaze u menopauzu veoma rano, ¹to znaèi da do vremena kada bi trebalo da rode decu one veæ postanu neplodne.
Tridesetpetogodi¹nja Melani Boivin advokat iz Montreala (Kanada) odluæila je da donira svoje jajne æelije za svoju æerku jer veruje da æe u vreme kada njena æerka Flavi odraste lista za èekanje za donirane jajne æelije biti du¾a nego je sada.
Melani Boivin ima jo¹ dvoje dece sina D¾eremija (11) i æerku Klaru (2) koja nema “Tarner sindrom”.
“Godinu dana sam razmi¹ljala o ovome i istra¾ivala na internetu, a dosta sam razgovarala i sa svojim partnerom jer smo bili zabrinuti zbog nekih etièkih pitanja”, ka¾e Boivin. “Da li bih ja to dete gledala kao unuèe ili kao svoje dete? Takoðe smo bili zabrinuti i oko finansija, kao i zbog fizièkog uticaja koji to imalo na mene, ali pre svega emotivnog uticaja koji bi takav poduhvat imao na celu porodicu. Nakon godinu dana bila sam ubeðena u to da sve to ima vi¹e prednosti nego mana”, ka¾e majke male Flavi. Prema njenim reèima, konaènu odluku je donela zbog toga ¹to je ona tu kako bi pomogla svojoj æerki i dodaje: “Uloga majke u osnovi je da poma¾e svojoj deci i ako mogu da uradim sve ¹to je u mojoj moæi da joj pomognem, to æu i uraditi, a zbog mojih moram to da uradim sada”.
“Pomislila sam da ukoliko bi joj bio potreban neki organ, kao na primer bubreg, ne bih nijednog trenutka razmi¹ljala da li da joj dam bubreg i isto mislim i o ovome”. Melani Boivin je dodala da ne ¾eli da obavezuje æerku da iskoristi njene jajne æelije, veæ ¾eli da joj pru¾i moguænost izbora.
Specijalisti za plodnost prosledili su sluèaj Melani Boivin etièkom komitetu koji je odobrio èitav proces. Ukoliko Flavi bude ¾elela da iskoristi jajne æelije, moraæe da zatra¾i dozvolu od drugog etièkog komiteta za nastavak sa procedurom.
Profesor ©eng Lin Ten koji je leèio Boivin izjavio je da iako ¾ene sa “Tarner sindromom” ne mogu da zaènu soptstvenu decu, njihove materice su uglavnom kompletno zdrave i mnoge ¾ene sa tim poremeæajen rodile su bebe koje su zaèete pomoæu doniranih jajnih æelija.

izvor www.blic.co.yu

nasty girl

 Sedmogodi¹nja Kanaðanka bi jednog dana mogla da rodi sopstvenu polusestru, nakon ¹to je njena majka donirala i dala na èuvanje svoje jajne æelije.

Majka Melani Boajvin (35) za svoju kæerku Flejvi je dala da se zamrzne 21 jaja¹ce, kako bi ona mogla da rodi dete, ¹to joj prirodno onemoguæuje hromozomski poremeæaj, tzv. Tarnerov sindrom.

Sluèaj je predstavljen na kongresu o plodnosti u Lionu, a meðu struènjacima je potstakao ¾uènu raspravu o etici.

Vecernji List

malena

Mislim da je ovo lep gest majke,jeste da je malo eticki problem,ali zasto da ne pokusa da pomogne svome detetu...
Ova  tema vec postoji u zanimljivim vestima...

josefina87

#3
ne znam ¹ta da ka¾em..s jedne strane razumem majku koja ¾eli sve najbolje svom detetu,ali je malo bolestan ishod svega toga :hmm
nasty i masha je pisala o tome,pa spojite teme :cvet

Masha

#4
Pa, nasty, sad ja tebe da opomenem  :K. Sto rece josefina, tema postoji samo je u tesktovima.  :cvet

ivilija

Svaka cast zeni stvarno je hrabra i takve treba da budu sve majke!!!
Postoji nesto sto je ipak vaznije od etickih pitanja...
:pljes: