Veterinar predavao osnove farmacije

Started by Bred, 07-06-2007, 12:49:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

malo bajato ali zanimljivo :wink:


Autor: Violeta Nedeljkoviæ | 11.05.2007 - 11:06

Kakve su nam vi¹e ¹kole koje nisu dobile akreditaciju najbolje govore podaci da je u jednoj od njih in¾enjer ma¹instva predavao sedam menad¾erskih predmeta, dok je u medicinskoj ¹koli veterinar dr¾ao predavanja iz humane farmakologije, rekao je juèe prof. dr Slobodan Arsenijeviæ, predsednik Komisije za akreditaciju.
Standari za akreditaciju u pogledu prostora, nastavnièkog kadra i kvalitetnih programa, ka¾e profesor Arsenijeviæ, predstavljaju minimum koji neka obrazovna ustanova mora da ispuni da bi dobila dozvolu za rad.
- Neke ¹kole imaju odliène prostorne uslove za rad, ali nemaju kvalitetan nastavnièki kadar i programe, druge pak imaju dobre nastavnike ali nemaju prostor, a neke ni¹ta od toga - ka¾e Arsenijeviæ.
Tako je, primera radi, Vi¹oj ¹koli likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu zahtev za akreditaciju odbijen jer nema odgovarajuæi prostor za rad i nastavnièki kadar.
- Ova ¹kola ima dobre ¹anse da se popravi. Na umetnièkim ¹kolama u studentskim grupama treba da bude od jednog do najvi¹e 20 studenata, a ponegde se nastava organizuje za nekoliko stotina akademaca - istièe Arsenijeviæ.
Arsenijeviæ ka¾e da je pojedinim èlanovima Komisije za akreditaciju bilo ¾ao ¹to je Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu odbijena akreditacija.
- Radi se o ¹koli koja ima jedinstvene programe, ali izbor nastavnika nije adekvatan. Kada otklone pojedine manjkavosti biæe to odlièna ¹kola - ka¾e Arsenijeviæ.
Svi koji su odbijeni mogu da se ¾ale Nacionalnom prosvetnom savetu, u roku od 30 dana, koji mo¾e doneti drugaèiju odluku.
- Nijedna ¹kola kojoj je odbijena akreditacija nije zatvorena, samo ove godine neæe moæi da upisuju nove studente. Studenti druge i treæe godine nastavljaju da studiraju, ¹kole treba da se poprave i ako ispune standarde dobiæe akreditaciju. Nisam siguran da æe Nacionalni prosvetni savet bitno promeniti na¹e odluke. Misija visokog obrazovanja je da napravi struènjake, a profit treba tra¾iti u nekim drugim oblastima - ka¾e Arsenijeviæ i nagla¹ava da su na¹i standari za akreditaciju daleko od evropskih. Zakon je jasno propisao ¹ta vi¹e ¹kole moraju da ispune da bi pro¹le akreditaciju.
- Ustanova mora imati 70 odsto nastavnièkog kadra u stalnom radnom odnosu, 50 odsto predmeta moraju da dr¾e profesori koji imaju doktorat. Taèno je propisano koliki prostor ¹kola mora da ima po jednom studentu. Neki nemaju uslove ni za normalan rad za 300, a upisivali su vi¹e od 1.000 studenata - rekla je juèe prof. dr Vera Dondur, èlan Komisije za akreditaciju.
©kole koje su dobile akt upozorenja imaju tri meseca da se poprave i da upi¹u bruco¹e, a one koje su odbijene, mogu posle godinu dana ponovo da podnesu zahtev za akreditaciju.

Vi¹e ¹kole u Beogradu koje nisu dobile akreditaciju:
Vi¹a tehnièka ¹kola, Vi¹a ¹kola za ekolo¹ki in¾enjering, Vi¹a ¹kola za informacione tehnologije „Ostrog“, Meðunarodna vi¹a struèna ¹kola za preduzetni¹tvo, Vi¹a ¹kola za propagandu i odnose sa javno¹æu, Vi¹a ¹kola za primenjenu psihologiju „Ostrog“, Evropska vi¹a ¹kola za sportsko novinarstvo, Vi¹a ¹kola za projektni menad¾ment, Vi¹a ¹kola za engleski jezik, Vi¹a ¹kola za raèunovodstvo i berzansko poslovanje, Sportska akademija, Vi¹a ¹kola „Akademija fudbala“, Akademija za estetiku i kozmetiku, Vi¹a zdravstveno-sanitarna ¹kola „Visan“, Vi¹a ¹kola likovnih i primenjenih umetnosti, Akademija SPC za umetnost i konzervaciju, Vi¹a ¹kola za kompjuterske nauke i Vi¹a ¹kola za matematièku statistiku.

*Od 27 vi¹ih ¹kola koje nisu dobile akreditaciju, 18 se nalazi u Beogradu


blic

pereca

A sta se desava sa nekom visom skolom u Sapcu koja ima farmaceutski odsek? Nesto sam nacula o tome.

Bred


pereca

A da li je sada akreditovana?

Jel ti ljudi sa tom diplomom dobijaju posao?

Bred


tarantulica

Koji posao tachno dobijaju?

Koje je zvanje izmedju farmaceutskog tehnichara i diplomiranog farmaceuta?  :hmm

pereca

E bas to i mene interesuje  :hmm

Brede, jel mozes da das neke preciznije informacije?

Smrda

Ima vec na forumu o tome...
samo ne znam gde...
zvanje je Visi farmaceutski tehnicar
i to je visa farmaceutska skola...drzavna.

pereca

Da, ali koji posao dobijaju?

Znam sta moze da radi farm. tehnicar, a sta dipl. ph. Sta je izmedju?

Smrda

ma,nista posebno...
isto kao i tehnicar sa rednjom spremom,sem sto imaju veci stepen obrazovanja,i s'tim vecu platu...

a kad se sredi zakon o zdravstvu,
onda ce imati vecu odgovornost,jer ce biti obavezno imati viseg tehnicara u apoteci,koji ce moci da izdaje NElekove,dok srednji tovec ne bi mogao...no,to je na mnogo dalje staze...