Rekordni dugovi britanskih studenata

Started by Bred, 14-06-2007, 15:19:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Britanski studenti su du¾ni oko 18 milijardi funti, ¹to je, kako je ocenilo Udru¾enje studenata Britanije, rekordan dug akademaca.

Britanski student kada diplomira, u proseku ima dug od 30.000 funti, ¹to je ¹est puta vi¹e nego 1997. godine kada su laburisti i premijer Toni Bler do¹li na vlast. Tada je proseèan dug studenta iznosio 5.000 funti.

Veliki porast dugova studenata je uzrokovan velikim rastom participacije u ¹kolovanju, koja je sada 3.000 funti godi¹nje, kao i rastom tro¹kova ¾ivota.

Participaciju u ¹kolovanju plaæaju samo studenti u Engleskoj i Velsu. U ©kotskoj, iako je deo Velike Britanije, ne postoji ta participacija i ¹kolovanje je potpuno besplatno.

Osnovu studentskih kredita èini dr¾avna agencija za studentske kredite. Godi¹nje student od te agencije mo¾e da uzme maksimalan kredit od 7.405 funti. Od toga 3.000 ide za ¹kolarinu, a ostalo za ¾ivot, ¹to, oèigledno, nije dovoljno, pa se studenti zadu¾uju i kod banaka.

Na studentske kredite uzete od dr¾ave ne postoji kamata, a student poèinje da vraæa  kredit tek kada mu, po¹to se zaposli, godi¹nja plata preðe 15.000 funti.

Udru¾enje studenata upozorava da britanski akademci poèinju profesionalni ¾ivot sa izuzetno velikim dugom, koji im na samom poèetku ote¾ava da kupe stan ili kuæu, i potrebno im je mnogo godina da dostignu ¾ivotni standard kakav im prilièi.

U Britaniji ne postoje privatni i svi univerziteti su dr¾avni. Do pre desetak godina ¹kolovanje je bilo potpuno besplatno, a onda je uvedena participacija koja je za studente veliki izdatak, mada je u odnosu na ukupne tro¹kove ¹kolovanja i dalje simbolièna. Zato se postavlja i pitanje njene opravdanosti.

Oko 30 odsto britanskih srednjo¹kolaca nastavi fakultetsko ¹kolovanje na 96 britanskih univerziteta.

b92