Film "Klopka" srpski kandidat za "Oskara"

Started by AquArius, 29-09-2007, 23:51:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Филм „Клопка” наш кандидат за „Оскара”



Филм „Клопка” Срдана Голубовића биће српски кандидат за номинацију за награду „Оскар” у категорији дугометражног играног филма реализованог ван енглеског говорног подручја, саопштила је јуче Академија филмске уметности и науке Србије.


„Овогодишњи избор кандидата за ’Оскара’ одвијао се у специфичним филмско-продукционим околностима: у претходном једногодишњем периоду снимљен је рекордан број од 21 играног филма, а само девет филмова остварило је неопходан услов комерцијалног биоскопског приказивања. Остали филмови приказани су само на домаћим и страним фестивалима, а од октобра требало би да буду приказивани у домаћим биоскопима. Како је 30. септембар крајњи рок за пријављивање за конкуренцију за 80. доделу „Оскара”, преосталих 12 филмова имаће могућности да буду кандидати за 81. доделу”, наводи се у саопштењу наше филмске академије.

Према правилнику америчке Академије за филмску уметност и науку, за номинацију за „Оскара” страни филм може конкурисати само уколико је продукционо завршен и комерцијално приказиван у биоскопима у земљи порекла у периоду од 1. октобра 2006. године до 30. септембра ове године.

– Драго ми је што је „Клопка” изабрана за српског кандидата за „Оскара”. Све око те награде је један велики шоу и не зависи много од нас. Филм „Клопка” биће приказиван у биоскопима у Америци и власник светских права филма, компанија „Баварија”, даће све од себе да добро промовише филм, а то је врло важно. Предуслов за успех у трци за „Оскара” је да страни филм буде приказиван у америчким биоскопима, а „Клопка” ће бити дистрибуирана са пет или седам копија – изјавио је за „Политику” редитељ Срдан Голубовић, који борави на филмском фестивалу у Копенхагену где се „Клопка” приказује у такмичарском програму.

По мотивима истоименог романа Ненада Теофиловића и сценарију Мелине Пота Кољевић и Срђана Кољевића, филм „Клопка” је реализован у копродукцији „Баш челика” из Београда, „Медиополиса” из Лајпцига и „Уј Будапест” филмског студија из Будимпеште, а добио је и значајну финансијску подршку европског филмског фонда „Еуримаж”.

Izvor (http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=41993)


Sta kazete,
imamo li sanse?

:hm


tarantulica

Od mene je veæ dobio Oskara  :Bog

Mo¾da, ne znam koji su filmovi jo¹ u konkurenciji...

I ko je u ¾iriju...  :roll: