Cuvajte kartice

Started by Bred, 21-06-2007, 12:30:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: PRESS


Kriminalci kamerama snimaju ukucavanje pin kodova, posebnim aparatima skeniraju podatke sa kartice ili je jednostavno ukradu vlasniku. Pin kod se pamti, ne sme se zapisivati u mobilni telefon ili na papir

Tokom pro¹le godine u Srbiji je poèinjeno 179 kriviènih dela falsifikovanja i zloupotrebe platnih kartica.

Graðani najèe¹æe postaju ¾rtve kada im lopovi ukradu novèanik sa karticama, mada postoje i savremeniji metodi kraðe, kada, recimo, kriminalci skrivenom kamerom u bankomatu snime pin kod ili posebnom tehnikom iskopiraju podatke sa kartice da bi napravili la¾nu, kojom potom podi¾u novac.

Sa¹a ®ivanoviæ, ¹ef Odseka MUP-a za suzbijanje privrednog kriminala, ka¾e da bi graðani, ipak, najvi¹e trebalo da se èuvaju lopova.

- Najlak¹e je ukrasti novèanik. Kad na taj naèin doðu do kartice, lopovi brzo tro¹e novac kupujuæi skupocene stvari koje kasnije mogu da "utope". Po¹to se na kartici veæ nalazi potpis korisnika, oni taj potpis prilikom plaæanja lako falsifikuju.

Libanska klopka

®ivanoviæ ka¾e da su po zloupotrebi kartica ozlogla¹ene Bugarska i Rumunija, gde su razvijeni èitavi sisteme za falsifikovanje kartica. Jedan od njih je takozvana "libanska klopka":
- Na bankomat se postavi jedna ¹tipaljka koja uhvati karticu. Zatim se pojavljuje "bri¾ni graðanin", koji ka¾e da se i njemu isto dogodilo, i predla¾e "¾rtvi" da ukuca pin kod. Kartica ni tada ne izlazi, a kada u jednom trenutku odustanete i udaljite se sa bankomata, kriminalac izvuèe karticu i podigne sve pare sa raèuna.

Graðani èesto prave gre¹ku i ¹to pin kod upisuju u mobilni telefon ili na parèetu papira koje dr¾e u novèaniku, ¹to lopovima omoguæava da na automatu podignu sav novac.

Pin kod je tajni broj koji treba da zapamte samo vlasnici kartice i da ga ne govore nikome, pa èak ni èlanovima porodice. De¹avalo se da dete ili ¾ena, bez znanja mu¾a, uzmu karticu i potro¹e sav novac, ¹to je takoðe protivzakonito - obja¹njava ®ivanoviæ.

On napominje da bi, naroèito u inostranstvu, trebalo izbegavati bankomate na kojima su primetne male kamerice ili neobièan ulaz za karticu.

Kao da imate pare u d¾epu

Du¹an Sikiniæ, predsednik Foruma za prevenciju zloupotreba platnih kartica, upozorava da je novac koji kriminalci skinu sa raèuna zauvek izgubljen.
- Ako kreditna kartica ima limit od pet hiljada evra, vi o toj kartici treba da razmi¹ljate kao da imate pet hiljada evra u d¾epu. Da li biste taj novac ostavljali nadohvat svima? Sigurno ne. Osoba kojoj ukradu karticu skoro nikada ne zna koji broj telefona treba da pozove da bi kartica odmah bila blokirana. To je neodgovorno, jer svaki korisnik uz pin kod dobija i broj na koji se operateri javljaju 24 èasa, upravo da bi spreèili zloupotrebu - obja¹njava Sikiniæ.

- To je oprema koju kriminalci koriste da bi snimili kad ukucavete pin kod. Zato bi drugom rukom trebalo prekriti ruku kojom upisujete broj. Kriminalac obièno stane iza ¾rtve i u trenutku kada kartica treba da izaðe iz aparata, ispusti novèanicu i prijateljski ka¾e da je ¾rtvi ispao novac.

Dok se vi sagnete da podigne novèanicu, lopov ukrade karticu i pobegne, a raèun je "poèi¹æen" pre nego ¹to uspete banci da prijavite kraðu - navodi ®ivanoviæ.

Kriminalci èesto "operi¹u" i na pumpama, u marketima i restoranima, gde postavljaju takozvane skimere, koji kopiraju podatke sa kartice.

- Kartica se prilikom plaæanja nikada ne sme ispu¹tati iz vida, jer kriminalci iskoriste taj trenutak da karticu provuku kroz skimer. Kasnije pomoæu tih podataka prave la¾nu "duplikat" karticu i tro¹e pare sa raèuna.

I pojedini trgovci tra¾e da korisnici kartice pred njihovim oèima ukucaju pin kod, ¹to je takoðe pogre¹no. Ako trgovac upotrebi skiner, uz pin kod æe jo¹ lak¹e da podigne sav novac - obja¹njava ®ivanoviæ.
I. PE©IÆ

shumshi

QuotePin kod je tajni broj koji treba da zapamte samo vlasnici kartice i da ga ne govore nikome, pa èak ni èlanovima porodice. De¹avalo se da dete ili ¾ena, bez znanja mu¾a, uzmu karticu i potro¹e sav novac, ¹to je takoðe protivzakonito

hahahaha....

ja znam sve pinove maminih i tatinih kartica...
mogu da pokradem roditelje... i da idem u zatvor...  :)):
koja glupost...  :K

Bred

nije glupost, desava se.

benefit

Samo jedno mi nije jasno... Kako kriminalci mogu da postave skrivenu kameru u ATM? Ili da stave stipaljku? Totalne gluposti!