Prijemni iste te¾ine kao i pro¹le godine

Started by pereca, 21-06-2007, 00:36:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Prijemni iste te¾ine kao i pro¹le godine

Prijavljivanje kandidata za upis na dr¾avne univerzitete poèelo je juèe i trajaæe do petka, 22. juna. Najvi¹e studenata upisaæe se na Univerzitet u Beogradu - 15.996, od kojih je 8.838 bud¾etskih i 7.158 samofinansirajuæih. Buduæi studenti æe polagati prijemni 27, 28. i 29. juna.

UPIS - Pravila upisa su ista kako prethodnih godina, a kandidati se rangiraju na osnovu uspeha iz srednje ¹kole i rezultata s prijemnog ispita. Maksimalan broj bodova koje kandidat mo¾e da osvoji je 100. Uspeh iz srednje ¹kole nosi najvi¹e 40 a najmanje 16 bodova. Na prijemnom ispitu kandidati mogu prikupiti najvi¹e 60 bodova.
- Testovi na prijemnim ispitima za upis na fakultete æe biti iste ili sliène te¾ine kao i pro¹logodi¹nji - rekao je Branko Kovaèeviæ, rektor Univerziteta u Beogradu.
Poslednjih godina najveæe interesovanje na BU vlada za upis na stomatologiju, medicinu, arhitekturu, ekonomiju, farmaciju i Fakultet organizacionih nauka. Slièno je i ove godine, ¹to dokazuje podatak da se na stomatologiju veæ juèe prijavilo vi¹e kandidata nego ¹to æe ih biti upisano.|
- Juèe do 13 sati veæ smo prema¹ili upisnu kvotu. Ove godine mo¾emo da upi¹emo 160 studenata, a veæ se prijavilo blizu 180. Najveæu gu¾vu oèekujemo danas - ka¾e dr Ðurica Grga, prodekan za nastavu na Stomatolo¹kom fakultetu.
Uz prijavu za upis, buduæi akademci predaju fotokopije svedoèanstva iz sva èetiri razreda srednje ¹kole, diplome o zavr¹enom maturskom ispitu i dokaz o uplati nadoknade za polaganje prijemnog ispita. Na prijemni ispit treba poneti liènu kartu ili paso¹. Tokom polaganja, nije dozvoljeno kori¹æenje mobilnih telefona i drugih tehnièkih pomagala, niti popularnih „pu¹kica".
Prvi upisni krug na svim fakultetima biæe zavr¹en do 15. jula, a oni koji ne uspeju da se upi¹u u tom roku, imaju jo¹ jednu ¹ansu u septembru, ali samo na fakultetima na kojima ostane slobodnih mesta.

Skupo polaganje prijemnog
RAÈUNICA Najjeftinije polaganje prijemnog ispita je na Bogoslovskom fakultetu - 1.800 dinara. Na Fizièkoj hemiji i Rudarsko-geolo¹kom je 2.000 dinara, a na Bilo¹kom i Hemijskom 2.500 dinara. Filolo¹ki fakultet polaganje naplaæuje 5.000 dinara, Filozofski 6.187 dinara, a Medicinski i Stomatolo¹ki 3.500 dinara.Najskuplje je na Arhitekturi, gde kandidati za upis plaæaju 12.000 dinara.


www.24sata.co.yu