Bu¹ ulo¾io veto na zakon o matiènim æelijama

Started by Bred, 21-06-2007, 10:45:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta |

Predsednik SAD D¾ord¾ Bu¹ juèe je ulo¾io veto na predlog zakona koji predviða veæe finansiranje istra¾ivanja embrionskih matiènih æelija, èime je ponovo do¹ao u sukob sa veæinom u Kongresu koji ima Demokratska stranka. 
Za prevazila¾enje Bu¹ove odluke potrebna je dvotreæinska veæina u Kongresu, ¹to predlagaèi zakona priznaju da nemaju.
Pored ulaganja veta, Bu¹ je izdao ukaz koji bi trebalo da ohrabri nauènike da saraðuju sa federalnim vlastima kako bi do¹li do novih metoda kojim bi se matiène æelije dobijale bez ugro¾avanja ljudskih embriona.
Prema danas objavljenom istra¾ivanju, oko 60 odsto Amerikanaca koji imaju zamrznute embrione u klinikama za oplodnju rekli su da su voljni da ih doniraju za istra¾ivanje ljudskih matiènih æelija.
Embrioni se nalaze u klinikama za vantelesnu oplodnju kako bi se pomoglo parovima koji ne mogu da imaju decu. U veæini sluèajeva stvara se vi¹e embriona nego ¹to je potrebno i mnogi se uni¹tavaju po¹to donatori saop¹te da ih ne ¾ele.
Samo 22 odsto ispitanih je voljno da prepusti embrione drugim parovima, za ¹ta se zala¾e Bu¹, koji smatra da je to naèin za bolje iskori¹æavanje embriona.
Pristalice istra¾ivanja matiènih æelija su rekli da bi tim istra¾ivanjima milioni pacijenata mogli biti spa¹eni muka.
Sa druge strane, predsednik i kritièari zakona ga ocenjuju kao moralno neprihvatljiv jer smatraju da mo¾e voditi uni¹tvanju ljudskih embriona kako bi se dobile matiène æelije.
Bu¹ je po dolasku na vlast 2001. godine dozvolio ogranièeno federalno finansiranje istra¾ivanje matiènih æelija, ali se ispostavilo da to nauènicima nije bilo dovoljno.
Demokrate su tokom izborne kampanje obeæali da æe se u Kongresu zalo¾iti za veæe finansiranje istra¾ivanja matiènih æelija. 

blic