Lek kao otrov!

Started by pereca, 26-06-2007, 13:09:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

LEK KAO OTROV

Apoteka "Euromedik" na crno prodaje medikament "sintrom", kome je rok trajanja istekao pre 10 meseci!

Miroslav Salihod¾iæ podneæe tu¾bu protiv beogradske apoteke "Euromedik", jer je u njoj kupio lek kome je pre deset meseci istekao rok trajanja!

Salihod¾iæ je otkrio prevaru tek posle osam dana terapije kada mu se zdravstveno stanje pogor¹alo, a po telu izbili crni peèati. Iako je na kutiji medikamenta pisalo da rok trajanja istièe tek 2010. godine, na foliji u kojoj se lek nalazio bilo je ispisano da ga treba koristiti do avgusta 2006. godine!
___________________________________________________

"Sintrom" zabranjen u Srbiji

Pomoænik ministra zdravlja Ru¾ica Nikoliæ rekla je za Press da je lek "sintrom 4", koji je Miroslav Salihod¾iæ kupio u apoteci, "neregistrovan lek èiji promet nije dozvoljen u Srbiji"!

- Lek "sintrom" nije registrovan i njegov promet nije dozvoljen u Srbiji, ¹to jasno govori da apoteka "Euromedik" nije smela da ga poseduje. Inaèe, inspekcija za lekove redovno kontroli¹e promet lekova.

Po zakonu, inspektori posle istrage podnose prijavu nadle¾nom sudu za privredni prestup. Predviðene novèane kazne za pravna lica idu od 300.000 do tri miliona dinara, a za odgovorno lice od 20.000 do 200.000 dinara - obja¹njava Nikoliæeva.

________________________________________________________

Salihod¾iæ koji ¾ivi u ©vedskoj do¹ao je u Srbiju nakratko, iz porodiènih razloga. Iako je te¾ak bolesnik, nije oseæao potrebu da sa sobom nosi lekove verujuæi da æe ih lako kupiti ovde.

- Lek "sintrom 4" prepisao mi je lekar kao terapiju protiv zgru¹avanja krvi. Taj lek je od presudne va¾nosti za bolesnike poput mene jer spreèava pojavu tromba. Uz to, on se uzima jedino pod strogim nadzorom lekara i uz stalne analize krvi. Po¹to leka nije bilo u nekoliko dr¾avnih apoteka, u privatnoj apoteci "Euromedik" kupio sam dve kutije. Veæ prilikom plaæanja do¹lo je do nepravilnosti. Apoteka uop¹te nije imala lek u sistemu, veæ mi je farmaceutkinja rukom na fiskalnom raèunu dopisala cenu leka. Zbog toga sam od nje zahtevao da mi izda i blok raèun kao dokaz da je lek kupljen u toj apoteci - ka¾e Salihod¾iæ.

On navodi i da je uputstvo sa upozorenjima i kontraindikacijama bilo ispisano na grèkom jeziku, ali da u trenutku kupovine nije znao da veæ to ukazuje na to da je lek nabavljen "na crno".

__________________________________________________________

"Euromedik": Ma, sve je u redu!

Aleksandra Jovaniæ, vlasnica apoteke "Euromedik", negirala je u razgovoru za Press da je medikament koji je prodat Miroslavu Salihod¾iæu bio neispravan, ali je indirektno priznala da njena apoteka lekove prodaje "ispod tezge".

- Lek je ispravan. Ne mo¾emo mi da zagledamo u svaku kutiju!

Na fiskalnom raèunu ste cenu leka dopisali rukom, da li taj lek imate u sistemu?

- Ne.

Kako ste onda mogli da ga prodajete, kad nemate ni uputstvo za njega na srpskom jeziku?

- Lek je deficitaran i potreban ljudima. Oni ga uzimaju po savetu lekara. Uostalom, ko ste vi da me ispitujete? - rekla je ona.

Inaèe, vlasnica apoteke "Euromedik" je od novinara Pressa tra¾ila podatke Miroslava Salihod¾iæa kako bi "sve sredili bez suda".


_________________________________________________________

- Po savetu lekara dr¾ao sam se terapije osam dana, ali mi se zdravstveno stanje pogor¹alo. Po telu su mi izbili crni peèati i hitno sam oti¹ao na kontrolu. Lekar je posumnjao da je u pitanju lek i kada sam mu taj lek doneo zajedno smo ustanovili da je na kutiji pisalo da rok trajanja istièe 2010. godine, ali da je na foliji leka sitnim brojevima bilo ispisano da je lek ispravan do avgusta 2006!

To znaèi da je lek koji su mi prodali veæ bio neispravan deset meseci! - ka¾e Salihod¾iæ, koji je nakon svega morao da ide na dodatne preglede i uzima dodatnu terapiju kako bi organizam povratio u preða¹nje stanje.

Da bi apoteci ukazao na oèigledan propust, Salihod¾iæ se po¾alio farmaceutkinji koja tamo radi, ali je ona negirala da je lek neispravan. Po¹to nije uspeo da doðe do vlasnice, poku¹ao je da sluèaj prijavi naèelnici inspekcije Ministarstva zdravlja Dani Mihajloviæ, ali nije dobio odgovor.

- Po¹to nisam uspeo da doðem do inspekcije koja je i zadu¾ena da spreèi da se neispravni lekovi pojavljuju na tr¾i¹tu, re¹io sam da tu¾im apoteku. Tra¾iæu im "debele" pare za to ¹to su ugrozili moje zdravlje, ali æu novac koji dobijem za od¹tetu u celosti pokloniti deci iz Zveèanske - ka¾e Salihod¾iæ.

www.pressonline.co.yu