Konstituisan prvi Studentski parlament Univerziteta u Beogradu

Started by pereca, 12-04-2007, 23:49:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Verifikacijom mandata predstavnika fakulteta danas je u Rektoratu u Beogradu konstituisan Studentski parlament beogradskog Univerziteta.
Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovaèeviæ je na konstitutivnoj sednici Studentskog parlamenta istakao da je to istorijski trenutak za Univerzitet.
- Studentski parlament uvodi studente u rad Univerziteta i oni postaju kontrolni mehanizam. Sada, prvi put u istoriji Univerziteta, studenti mogu da uèestvuju u dono¹enju odluka i kreiraju svoje obrazovanje i profesionalni ¾ivot - kazao je Kovaèeviæ.
Ministar prosvete Srbije Slobodan Vuksanoviæ poruèio je studentima da iskoriste vlast koju im daje Zakon o visokom obrazovanju i koji im omoguæava da "pi¹u i amandmane na Zakon kako bi ga usavr¹ili".
- Moja poruka je da studenti ¹to pre formiraju sve svoje organe u okviru Univerziteta, jer im to omoguæava novi Zakon. Oni treba da koriste i moguænost da se obrate Ministarstvu prosvete za ¹ta god im je potrebna asistencija i pomoæ - poruèio je studentima ministar Vuksanoviæ.

Za predsednika Studentskog parlameta izabran je Nemanja Petrovic student prodekan Poljoprivrednog fakulteta, a za potpredsednika Kristina Davidovic student prodekan Medicinskog fakulteta.

Izvor: Blic

Bred

Koja su ovlascenja i mogucnosti studenskog parlamenta na nivou univerzitet sem onih gore pobrojanih?

pereca

Isto kao i ovlascenja i mogucnosti Parlamenta na fakultetima, ali je Parlament Univerziteta krovna organizacija za sve fakultetske parlamente.
Dakle, oni su nadlezni za neke globalne stvari ali i za neke lokalne ukoliko Parlament fakulteta ne moze da se dogovori sa upravom.

Nemam u elektronskom obliku spisak nadleznosti Parlamenta Univerziteta, ali ako dobijem to postavicu ovde. Mada sam sustinu napisala.

Mogucnosti su velike, ali ako ljudi koji sede tamo to i iskoriste. Mada vec su se juce na prvoj sednici medjusobno cackali i prepirali u prazno. Nadam se da ce biti pametniji ubuduce.

Nas predstavnik u Parlamentu Univerziteta je student prodekan, Sonja Nektarijevic.

sonja_nektarijevic

Evo, ja bih da pojasnim jos neke stvari vezane za Parlament Univerziteta...
Parlament cine po jedan, dva ili tri studenta - predstavnika sa svakog fakulteta u sastavu Univerziteta u zavisnosti od ukupnog broja upisanih studenata na datom fakultetu. Farmaceutski fakultet je zastupljen sa jednim studentom. Nadleznosti Parlamenta bi ukratko bile sledece stavri:
-delegira predtavnike studenata u organima i telima Univerziteta (Savet, Senat...)
-bira studenta prorektora (tacnije, predlaze kandidata za studenta prorektora Savetu Univerziteta)
-objedinjuje rad studentskih parlamenata fakulteta
-razmatra pitanja i sprovodi aktivnosti u vezi sa obezbedjenjem i ocenom kvaliteta nastave, reformom studijskih programa, analizom efikasnosti studiranja, unapredjenjem mobilnosti studenata, podsticanjem naucno-istrazivackog rada studenata, zastitom prava studenata i unapredjenjem studentskog standarda
-ostvaruje studentsku medjunarodnu saradnju
-osvaja, podnosi gomilu izvestaja i godisnjih palnova i tako to...

Mandat clanova Parlamenta traje godinu dana. Calnovi Parlamenta su duzni da aktivno ucestvuju u radu Parlamenta, prisustvuju sednicama i da se za njih pripremaju.
Organizaciona struktura je sledeca - Parlament ima predsednika, potpredsednika i predsednike komisija Studentskog parlamenta koji, zajedno sa studentom prorektorom cine Predsednistvo.
Komisije koje postoje su sledece:
Komisija za nastavu i reformu
Komisija za medjunarodnu saradnju
Komisija za zastitu prava studenata
Komisija za studentski standard
Komisija za studente sa posebnim potrebama (ovaj naziv nije konacan, jer je diskutabilna terminoloska ispravnost i preciznost).

Predstavnik naseg fakulteta t.j. moja malenkost, je clan Predsednistva Studentskog parlamenta Univerziteta kao predsednik Komisije za medjunarodnu saradnju.

Za sada stvari u Parlamentu ne stoje bas najbolje - sveprisutan polaritet izmedju dve studentske oraganizacije - Studentske unije i Saveza studenata, je nepodnosljiv...
To su neke licne netrpeljivosti medju odredjenim ljudima koje se veoma negativno odrazavaju na rad citavog Parlamenta. Plasiranje informacija u medije kao sto su - politicko delovanje studenata u Parlamentu i slicno, ne doprinose poboljsenju situacije...

Videcemo kako ce se stvari na dalje odvijati...

pereca

Uzmi ti tamo stvari u svoje ruke.  :batina
A oni neka se politiko, bave u strankama. Univerzitet nije mesto za to.  :nene:

Bred

Tako je pereco! Kakva je nasa pozicija u odnosu na te 2 strane?

pereca

Mi se koliko primecujem ne priklanjamo stranama tj. strujama. Odredjujemo se prema konkretnim temama/problemaima kojima se bavi Parlament i koje se ticu studenata.



Наставак седнице Студентског Парламента

Наставак Треће седнице Студентског парламента Универзитета у Београду заказан је за суботу, 30. јуна 2007. године, са почетком у 10:00 часова.
Седница на чијем дневном реду се налазе тачке везане за избор студента проректора и представника студената у органима управљања Унверзитета прекинута је 11. јуна због недостатка кворума.

Студентски парламент ће наставити заседање дискусијом око четврте тачке дневног реда - Избор представника студената у Сенату и Савету Универзитета у Београду, а предвиђено је да се именује и један члан парламента у Одбор за статутарна питања, као и изаберу студенти чланови већа групација факултета Београдског универзитета.
До краја Треће седнице, Студентски парламент треба да именује и чланове комисија на предлог раније изабраних председника седам формираних комисија - за наставу и реформу, за науку, за међународну сарадњу, за финансије, за студентски стандард, за заштиту права студената и комисије за питања студената са посебним потребама.

Подсетимо да је пре две недеље Студентски парламент Универзитета у Београду изабрао Марка Милутиновића, студента продекана Правног факултета, за јединог кандидата за место студента проректора.
Тај предлог је прослеђен Савету Универзитета у Београду који по Закону о високом образовању врши избор студента проректора, као и других чланова ректорског колегијума.


www,studentskisvet.com