Sreæno detinjstvo priprema za ¾ivot

Started by Bred, 03-03-2008, 15:28:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Sreæno detinjstvo mo¾e da doprinese boljem pre¾ivljavanju niskih udaraca u ¾ivotu. Odluèujuæe je, pre svega, prvih sedam do deset godina.

Na¹e detinjstvo je ¾ivotna faza sa veoma visokim zahtevima za prilagoðavanje. Mala deèja du¹a izlo¾ena je znatnoj ranjivosti, a poveæan broj razvoda i rastuæi problemi siroma¹tva dodatno ote¾avaju bezbri¾no detinjstvo. Mnoga deca uprkos ovih rizika izrastu u kompetentne, uspe¹ne i stabilne liènosti. Mnoga istra¾ivanja pokazala su da postoje velike povezanosti izmeðu na¹ih iskustava u ranom deèjem uzrastu i sreænog ¾ivota u odraslom dobu.

Moderna ispitivanja mozga pokazuju da su iskustva prvog ¾ivotnog doba èoveka sa neurolo¹kog gledi¹ta podjednako u nama „upisana“ kao i govor i naèin hoda. ©to je bolja na¹a povezanost sa roditeljima, ¹to nas vi¹e podr¾avaju u na¹im fazama razvoja, to smo bolje naoru¾ani za brojne zahteve koji nas èekaju u ¾ivotu. To znaèi da je svaki èovek pozvan da preduzme sve da bi pomogao deci da krenu u ¾ivot nepovreðene du¹e.

Ako ¾elimo da imamo bolju buduænost, moramo da poènemo od dece.

1. Ljudska toplina

Bebe ¾ele fiziolo¹ko i psihièko opu¹tanje ljudskom toplinom. Ona se prenosi ute¹nim glasom majke ili oca, ali i drugih osoba, kao i no¹enjem ili dr¾anjem u ruci, ne¾nim pokretima, ma¾enjem i mekim pogledima. Bebe ¾ele da se oslone i da UVEK imaju pomoæ i pa¾nju punu ljubavi, one u prvim mesecima samo taj jezik razumeju – i to iskustvo se veæ ure¾e u malenu du¹u.

2. Budite uzor

Deca uèe ono ¹to do¾ive. Ako dete mora da odraste bez ljubavi, nauèiæe da bude bez ljubavi. Ako dete vaspitate uz podsmeh, nauèiæe da bude stidljivo, podsme¹ljivo i pla¹ljivo. Ako detetu èvrsto govorite „stidi se“, nauèiæe da se ceo ¾ivot oseæa krivim za sve i sva¹ta itd. Poka¾ite svakom detetu toleranciju, tako æe nauèiti da bude strpljivo i da razvije poverenje u sebe i druge. Tako deca dobiju oseæaj da mogu da utièu na stvari u svetu, ¹to je va¾no iskustvo za savladavanje problema u kasnijem ¾ivotu.

3. Ohrabrite decu

Ohrabrujte decu ¹to èe¹æe. Tako æe nauèiti pouzdanje za ceo ¾ivot. Ako dete do¾ivi sigurnost i oseæaj doma, nauèiæe da razvije unutra¹nji mir, da primi toplinu i da je pru¾i. Takva deca poseduju psihièku otpornost, du¹evnu robusnost i elastiènost.

4. Pohvala uliva poverenje

Hvalite ga kad god ne¹to uspe, op¹irno i uvek sa obrazlo¾enjem za¹to mislite da je ne¹to dobro uraðeno. Grdite kratko, razumljivo i sa opro¹tajem, tako æe dete nauèiti da ceni. Poka¾ite pravednost, tako æe deca nauèiti da imaju poverenja u to da postoji pravda i to ona koju mo¾e samo da unese u svet. Oseæajni roditelji prenose iskustvo da je izra¾avanje oseæanja smisleni i delotvorni signal da bi se dobila podr¹ka.

5. Volim TE

Ali najva¾nije je da deca do¾ive ljubav. Svako dete treba da oseti da ga neogranièeno i uvek volite zbog njega samog. Ako dete ¾ivi sa potvrdom da je cenjeno i voljeno, znatno bolje æe uspeti da promeni pogre¹no pona¹anje. Ispravna reèenica bi glasila: „Uvek te volim, èak i kada se ljutim na tebe, ti si uvek moje voljeno dete, ali mora¹ da promeni¹ svoje pona¹anje“.

Tako æe deca nauèiti da daju saglasnost i da razviju prijateljstvo ¹to æe im pokazati da je moguæe da u svetu naðu ljubav, uva¾avanje i priznanje.

b92

pereca

Sudeci prema ovom tekstu, ja bih trebala kroz zivotne probleme da prodjem kao od sale.
Mislim da srecnije detinjstvo nisam mogla da imam.
Kako bih ponovo u to doba  :a

BK

Quote from: Bred on 03-03-2008, 15:28:58
Srećno detinjstvo može da doprinese boljem preživljavanju niskih udaraca u životu. Odlučujuće je, pre svega, prvih sedam do deset godina.
Ipak je ovo kljucna rec, moze a ne mora...
Kao sto sam gledala skoro na Nacionalnoj Geografiji emisiju o svinjama, koliko su pametne i slicne coveku po unutrasnjoj gradji, da se na njima kalibrisu aparati za angioplastiku...uglavnom poenta price je da su prasici koji su odvojeni od "grudi" da ne kazem sise, a rekoh, prerano, oni su pod konstantnim stresom i nijedan experiment nisu mogle da urade, a prasici koji su normalno rasli uz majku sve expermente su ponovili skoro bez greske.