Otvorena prva fabrika biodizela u Srbiji

Started by Roben, 27-06-2007, 17:37:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Otvorena prva fabrika biodizela u Srbiji

Kompanija Viktorija grupa otvorila je u sredu u ©idu prvu fabriku biodizela u Srbiji - Viktorijaoil, u koju je investirala 20 miliona evra i u kojoj je zaposlila 200 radnika.

Generalni direktor fabrike Nikola Vujaèiæ izjavio je posle otvaranja da je kapacitet fabrike 100.000 tona biodizela i naglasio da je prodaja prvih kolièina tog goriva poèela na pumpama u Srbiji.

Prema njegovim reèima, cena biodizela biæe 63,8 dinara po litru, a njeno dalje formiranje zavisiæe od cena sirove nafte i sirovih ulja.

"Nadamo se saradnji sa Naftnom industrijom Srbije, MOL-om, Lukoilom i drugim naftnim kompanijama", kazao je Vujaèiæ i izrazio nadu da æe vozila gradskog prevoza u Beogradu poèeti da koriste biodizel.

Sva vozila sa dizel motorom Beogradskog taksija veæ su dogovorila da potpuno predju na upotrebu tog biljnog goriva, a probna ispitivanja radjena su na traktorima Poljoprivrednog dobra Knidja iz Kikinde, èija sva vozila koriste biodizel, rekao je on.

Ministar poljoprivrede, ¹umarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljeviæ izrazio je nadu da æe vlada kroz akciznu i poresku politiku stimulisati otvaranje novih fabrika, jer obnovljivi izvori energije mogu da postanu izvozni adut Srbije.

On je kazao da æe se tom proizvodnjom biodizela smanjiti spoljnotrgovinski deficit, koji je uzrokovan velikim uvozom energeneta.

"Fabrika biodizela treba da omoguæi poljoprivredi Srbije kvalitetnu realizaciju primarne proizvodnje, od koje æe imati korist vi¹e desetina hiljada paora", rekao je Milosavljeviæ.

Predsednik Izvr¹nog veæa Vojvodine Bojan Patjtiæ ocenio je da je otvaranje fabrike va¾an korak u ekonomskom razvoju Srbije i Vojvodine, a posebno za razvoj energetskog sektora, kao i da æe na taj naèin biti poveæana i zaposlenost u Pokrajini.

Ministar za za¹titu ¾ivotne sredine Sa¹a Dragin najavio je da æe otvaranje fabrike biodizela unaprediti ekolo¹ku za¹titu u Srbiji, a pokazaæe i da je Srbija deo Evrope.

Biodizel je obnovljivo gorivo koje se pravi od suncokreta, soje i uljane repice.

(Beta)

AquArius

 :Bog

o ovome se pricalo odavno,
ali se nije videla svrha i profit,
tek kad smo poceli da se "priblizavamo Evropi"
setismo se i ovoga.

Ne znam samo kako izgleda potrosnja ovakvog goriva,
tj. da li ga se "vise trosi".

Bred

#2
Ja sam u Spaniji video da oni uveliko imaju pumpe na kojima se prodaje ovo biogorivo



:news:
Prednosti biogoriva
| Izvor: B92
Smederevo -- Prednost biodizel goriva, koje se pravi od biljaka, jeste ¹to ne zagaðuje atmosferu, jeftinije je i proces proizvodnje je jednostavaniji.

Biodizel je ekolo¹ki èisto gorivo, koje za razliku od fosilnih goriva predstavlja obnovljiv izvor energije. Koliko se ¹tedi upotrebom biodizela najbolje je shvatio jedan Smederevac, koji veæ vi¹e od pola godine proizvodi i koristi ovo gorivo.

Negovan Trajkoviæ iz Smedereva vozi automobil na biodizel od novembra pro¹le godine. Tada je i poèeo da proizvodi ovo ekolo¹ki èisto gorivo.

Po¹to je nezaposlen, a interesovala ga je tema obnovljovih izvora energije, preko televizije i interneta saznao je ne¹to vi¹e o biodizelu i odluèio da ga proizvodi sam.

Ma¹inu koja pravi biodizel platio je 2.000 evra, a osim ma¹ine, nabavio je i su¹aru. Da bi se uljana repica ubacila u ovu ma¹inu, neophodno je da sirovina ima 7,5 odsto vlage, a pored uljane repice, biodizel mo¾e da se pravi od bilo koje druge uljarice - soje ili suncokreta.

I Negovanov bratanac, Golub Trajkoviæ, poma¾uæi stricu u pravljenju biodizela, poèeo je i sam da ga koristi. Njegov traktor, star 44 godine, veæ tri meseca ide iskljuèivo na biodizel.

On ka¾e da je veoma zadovoljan i potro¹njom goriva i naèinom na koji se upotrebom ovog goriva, podmazuje ma¹ina.


Za svakog proizvoðaèa, koji ima dva i vi¹e hektara zemlje, preporuèljivo je da sam gaji neku uljaricu i tako zaokru¾i ciklus proizvodnje – sa svojim gorivom, nezavisno od èestih poskupljenja.

Hektar uljane repice daje hiljadu litara biodizela, a nusproizvod koji ostane pri pravljenju biodizela mo¾e da se koristi za ishranu stoke, tako da se praktièno ni¹ta ne baca.

Za sada je cena litra biodizela 65 dinara bez PDV-a, a Trajkoviæ ga koristi za domaæe potrebe.

Kada bude uradio analizu na Ma¹inskom fakultetu i dobio sertifikat, proizvodiæe ga u veæim kolièinama i posvetiæe se ozbiljnije poslu, koji mu je do sada bio hobi.